Na een Go4Business begeleiding werd het bedrijf van Jeroen pas écht geboren

Jeroen Haentjens volgde Go4Business-traject  

“Toen werd mijn bedrijf pas écht geboren” 

Iets kleins over het hoofd zien? Het zal Jeroen Haentjens niet snel overkomen. Precies die karaktertrek zette hem aan om zelfstandig koel- en verwarmingstechnieker te worden. Zo wou hij komaf maken met de vele installaties die niet 100% correct afgesteld zijn. Het was datzelfde oog voor detail dat hem naar UNIZO provincie Antwerpen leidde, want ook zijn businessplan moest tot in de puntjes kloppen. 

Toen hij na zijn studies regeltechnieken het werkveld inging, merkte Jeroen Haentjens dat verwarmings- en koelingsinstallaties vaak niet goed geregeld waren of geen rekening hielden met de andere technieken in de woning. “Daarom besloot ik als zelfstandige aan de slag te gaan”, vertelt hij.  “Nu kan ik de installatie van A tot Z opvolgen en het beste uit de bestaande technieken halen. Want daar draait het toch om: je vak op de juiste manier doen en je klanten vooruithelpen? Stuur ik vandaag een offerte uit, dan vermeld ik er al bij: ik zal niet de goedkoopste zijn, maar wel de beste.” 

Extra begeleiding 
Net zo nauwgezet was Jeroen bij de opstart van zijn zaak. Toen hij - na even het ondernemersveld te hebben afgetast in bijberoep - de sprong naar hoofdberoep maakte, besloot hij zijn businessplan opnieuw onder de loep te laten nemen. “Als het vangnet van mijn vaste job zou wegvallen, moest ik zeker zijn dat mijn zelfstandige activiteit dat kon opvangen. Daarom volgde ik bij UNIZO provincie Antwerpen een Go4Business-traject.” 

“Dat zien we vandaag wel vaker gebeuren: zelfstandigen die in bijberoep zijn gestart, komen bij de sprong naar hoofdberoep nog eens langs voor extra begeleiding”, pikt ondernemersbegeleider Annelies Hermans in. “We buigen ons dan opnieuw over de missie, visie en strategie van de onderneming. Want ondanks het bijberoep is er meestal nog niet ten volle over het dna van het bedrijf nagedacht. En bij een hoofdberoep is het nog belangrijker om te weten wat je wil, waarvoor je staat, en hoe je dat gaat bereiken.” 
“Toen werd mijn bedrijf pas écht geboren”, geeft Jeroen toe. “Die Go4Business hielp me om mijn zaak te omlijnen en mezelf als ondernemer te definiëren. Het verplichtte me om stil te staan bij wat er was en bij te sturen waar nodig.” 

Nieuwe cijfers 
Tijdens zo’n Go4Business-traject worden nog eens alle cijfers van de onderneming op tafel gelegd. “In hoofdberoep verhogen je kosten en sociale bijdragen, maar moet er wel elke maand een loon liggen, want er is geen ander vast inkomen meer”, verduidelijkt Annelies. “We bekijken dus hoeveel iemand wil verdienen en kijken hoeveel klanten en werkuren daarvoor nodig zijn. En of dat allemaal haalbaar is.” 

“Hoewel ik vrij zeker was dat het financiële plaatje klopte, vond ik het toch geruststellend om die denkoefening nog eens te maken”, bevestigt Jeroen. “Ik mag dan het geluk hebben dat ik in een sector zit waarin er veel vraag is naar goede vakmensen, maar als je in een wat moeilijkere sector terechtkomt, lijkt het me helemaal een aanrader om nog eens door alle cijfers te gaan. Je moet weten waar je aan toe bent.” 

Blijven bijsturen 
“Het kan nooit kwaad om je businessplan nog eens vast te pakken”, drukt Annelies ons op het hart. “Het is immers moeilijk om in de toekomst te kijken en een correcte inschatting te maken. Maar door er regelmatig bij stil te staan, kan je tijdig bijsturen.” 

Een goede raad die Jeroen alvast ter harte neemt: “Ik heb mijn eerste goedgevulde kalenderjaar in hoofdberoep intussen achter de rug en voel dat het tijd wordt om opnieuw bij UNIZO aan te kloppen. Dit keer voor een Road to Action-traject, waarbij we kijken naar kansen en knelpunten. Want ik ben nu wel gelanceerd, maar ga ik ook de juiste richting uit?” 

Ben je een beginnend ondernemer en wil je weten of je op de goede weg zit? Klop dan aan bij UNIZO en ontdek wat Go4Business voor jou in petto heeft: www.unizo.be/starters/go4business 
technieken-haentjens.be/