Netwerk Ondernemende Vrouwen Antwerpen: niet zomaar een theekransje

“Je steekt iets op van gelijkgestemden” 

Ja hoor, je mag Nova gerust een ‘vrouwenclubje’ noemen. Maar dan wel één met power. In Nova komen straffe madammen samen die hun passie, goesting, uitdagingen en ervaringen met elkaar delen. Nova is er voor durvers die net de eerste stappen zetten, maar ook voor doorgewinterde entrepreneurs met flink wat kilometers op de teller. Want die kunnen veel van elkaar leren.  

An Van de Wal – een durver die net de eerste stappen zet – en Cris Tiebackx – een ervaren entrepreneur, maakten allebei deel uit van de eerste lichting van Nova. Samen met Pia de Quint, begeleider van UNIZO, blikken ze terug.  

An Van de Wal werkte 10 jaar als fotografe in bijberoep voor ze vorig jaar de stap zette naar volledig zelfstandige. Ze specialiseert zich in fotografie van pasgeborenen en families met kinderen.  “Ik heb lang in bijberoep gewerkt om financiële zekerheid te behouden. Ik heb twee jonge kinderen. Maar toch wilde ik de sprong wagen. Met de springplank voor ondernemers van de RVA is dat net iets makkelijker. Ik liet me ook begeleiden, door het Starterslabo, VDAB, Syntra en UNIZO.” 

An schreef zich in voor het Nova-traject dat eind 2019 in stijl van start ging met IJslandse kok Dagný Rós Ásmundsdóttir. “Het feit dat er alleen vrouwen aan meedoen, geeft een volledig andere dynamiek. Wij snappen wat het is om naast je eigen zaak nog een huishouden en kinderen te hebben. Want ondanks al die ‘nieuwe’ mannen, ligt dat zorgende aspect nog vaak bij de vrouwen”.  
Het traject begon met een brainstormsessie, waarbij iedereen onderwerpen op tafel gooide. Groei, professionele en persoonlijke, prijszetting, branding, storytelling,... alles samen een heel gevarieerd aanbod. Het maakte niet uit in welke business en op welk punt in het ondernemerschap de deelnemers waren: iedereen kon er iets uithalen. “Ik was het groentje in de groep en stond nog in de startblokken. Maar ook de ‘anciens’ hadden er echt iets aan,” volgens An. 

Leren van gelijkgestemden 

Cris Tiebackx werd zelfstandige na een lange carrière bij een krant en een mailingbedrijf. Samen met haar man runt ze nu het reclamebureau Moizo. “Na een aantal ‘gemengde’ begeleidingen, merkte ik dat je als vrouw vaak toch wat achterblijft in de groep. Het is echt een ander gegeven als je in een groep met alleen vrouwen bent. Omdat ik echt wilde leren van gelijkgestemden, kwam ik bij Nova terecht.” 

“Ook al komen we uit verschillende sectoren, met verschillende leeftijden en ervaringen, de meesten van ons hebben een klein tot middelgroot bedrijf. Ik ben al zo lang bezig en krijg echt nieuwe inzichten van de starters in de groep.”  

Zelf het traject bepalen 

Begeleidster Pia benadrukt dat de deelneemsters zelf het traject hebben bepaald. “Ze hebben zich ingeschreven voor een programma waarvan de inhoud niet vaststond. Dat zelf samenstellen, zorgde voor veel vertrouwen in de groep. De sessies waren hierdoor heel concreet en de docenten zelf waren echt gecharmeerd van het concept.” Zowel An als Cris hielden een blijvend netwerk over aan dit eerste Nova traject, en schreven zich al in voor het vervolg. 

Wil je ook starten in de nieuwe lichting van Nova? Stel je dan kandidaat: www.unizo.be/antwerpen/nova-het-dynamische-netwerk-voor-vrouwen-stel-je-kandidaat