Niet iedere winkelier gaat terug open…

Ik voelde dat ik er nog niet klaar voor was om terug open te gaan.” Marlot Kin, de onderneemster achter de Antwerpse zaak Lot., kiest er voor om nog niet echt open te gaan. “Aan de ene kant voor mijn gezondheid, ik kan na al die tijd dicht te zijn nu echt niet ziek worden. Aan de andere kant is het nog heel onzeker hoe het verder gaat na deze versoepeling.

De laatste dagen kwamen tal van ondernemers aan het woord die dolblij waren om weer terug open te gaan. Maar er zijn er dus ook, die er juist voor kiezen om nog even gesloten te blijven. Een aantal dagen voordat de lockdown officieel werd afgekondigd besloot Marlot al om haar zaak te sluiten. “Uiteraard sloeg toen even grote paniek toe”, aldus Marlot. “Ik heb altijd bewust gekozen om geen webshop te starten omdat ik zo hou van het persoonlijk contact in de winkel.” Toch moest ze nu iets doen: de gehele voorjaars- en zomercollectie was immers al ingekocht. Marlot verkoopt nu via Instagram Stories waar ze met eigen beeld en uitleg toch die persoonlijke touch kan geven. Met bijna 500.000 volgers bereikt ze daar een groot potentieel kopende klanten.

“Dat werkt, ik verstuur zo’n 90 bestellingen per week, maar desondanks is mijn omzet toch zeker niet wat het voorheen was.” Marlot denkt er daarom aan om niet alleen op zaterdag, maar ook een paar extra dagen op afspraak in de winkel te gaan werken. Waarom ze haar deuren niet gewoon alle dagen wagenwijd opengooit? “Als zelfstandig ondernemer, hou ík de boel draaiende. Als ik nu ziek zou worden, heb ik niks meer om op terug te vallen.”

Tussen het beantwoorden van berichten, maken van pakketjes en het checken van betalingen door, werkt Marlot nu toch aan een webshop. “Ik heb besloten ook op die kar te springen. De toekomst is erg onzeker en de manier van winkelen zal voor langere tijd veranderen. Een webshop wordt door de crisis nu echt een onmisbaar verkoopkanaal naast mijn fysieke winkel.”

 

Meer over: Corona, Winkel
Thema: Actueel