Openingsuren caféterrassen De Coninckplein versoepeld

Tijdens een overleg over het De Coninckplein bespraken het kabinet van de burgemeester en UNIZO Antwerpen Stad de situatie van de openingsuren voor terrassen. Als gevolg van dit overleg besluit de burgemeester om vanaf het nieuwe terrasseizoen een verlengde openingstijd te gedogen tijdens het weekend.

Om de overlast in de buurt aan te pakken, geldt in verschillende straten rond het De Coninckplein en het Koningin Astridplein sinds eind 2010 een alcoholverbod. Op het De Coninckplein zijn er ook beperkingen voor de openingsuren van caféterrassen. Tijdens de week mogen deze momenteel open blijven tot 21 uur. Op vrijdag- en zaterdagavond mogen caféuitbaters op het De Coninckplein hun terras openhouden tot 22 uur.

De maatregelen hebben een positief effect op de buurt. De gemeenteraad besloot op 14 december om het alcoholverbod in de buurt een jaar te verlengen. Maar burgemeester Bart De Wever (N-VA) heeft begrip voor de vraag van de caféuitbaters van het De Coninckplein om de openingsuren van hun terrassen te versoepelen. “Na het overleg met UNIZO is het advies ingewonnen van de lokale politie en de stedelijke diensten”, zegt de burgemeester. “Er werd daarbij rekening gehouden met de veranderde situatie op het plein. Als gevolg daarvan willen we aan de vraag van de uitbaters tegemoet komen en op proef verlengde openingsuren tijdens het weekend toestaan. De strenge sluitingsuren hebben er mee voor gezorgd dat er betere zaken op het plein maken, en we moeten zorgen dat betrouwbare uitbaters kansen krijgen. Dat komt de leefbaarheid van de buurt ten goede.”

De terrassen op het De Coninckplein zullen door de gedoogmaatregel op vrijdag- en zaterdagavond een uur langer open mogen zijn. Vanaf het nieuwe terrasseizoen in het voorjaar zullen caféuitbaters hun terras dus open kunnen houden tot 23 uur. Aan de openingsuren op zondag en weekdagen verandert niets. De gedoogmaatregel is een proefproject om te zien of dit de positieve evolutie in de buurt bevestigt.

Voorzitter van UNIZO-Antwerpen Nico Volckeryck reageert tevreden met de evolutie op het De Coninckplein : “5 jaar geleden was UNIZO Antwerpen-Stad vragende partij voor een harde aanpak op het De Coninckplein als reactie tegen de wantoestanden op het plein en in uitbreiding ook de Handelsstraat waar drugsdealers en junkies de plak bleken te zwaaien.”

Nico Volckeryck is nu zelf vragende partij voor een versoepeling nadat heel wat ondernemers uit de buurt - die nu volop aan het investeren zijn – hem signaleerden dat de maatregelen een belemmering voor hun groei vormden. Nico Volckeryck : “Ondertussen is er op het plein al veel veranderd, er komen bedrijfjes bij en ook de kinderen spelen weer normaal op het De Coninckplein. UNIZO Antwerpen-Stad juicht deze versoepeling dan ook toe. We gaan er ook volledig akkoord mee dat de stad de situatie blijft monitoren. Waakzaamheid blijft geboden want overlast en criminaliteit zijn taaie fenomenen…”

Meer over: Kernversterking, Horeca