Samen Werkt: Met zijn twee in de virtuele realiteit

Technologie met groot potentieel 

Youssef Chatar en Steven Wensel helpen hun klanten aan een unieke merkbeleving op een heel speciale manier: via virtual en augmented reality. Het bedrijf Venar (V& AR, maar ook chançard in het Frans) werd opgericht tijdens een warme maar productieve avond in Oeganda, bestaat ondertussen 3 jaar en heeft een indrukwekkende klantenportefeuille.  

TEKST Nicolle Raven - FOTO An Van de Wal  

Youssef, het technische brein achter Venar, is naast zijn voltijdse job als marketingadviseur bij UNIZO, dag én vooral nacht bezig met alles wat met IT te maken heeft. Een aantal jaren geleden kocht hij zijn eerste VR-bril om te gamen.  

Noem Youssef gerust een autodidact: alles wat hij weet en kan op het gebied van VR en AR, leerde hij zichzelf. Hij weet ook van zichzelf dat hij geen verkoper is. Youssef trok samen met Steven voor een UNIZO-project naar Oeganda. “Je ziet daar mensen met weinig kapitaal maar met gigantisch veel passie om te ondernemen. Dat was enorm inspirerend.” Youssef deelde zijn idee over VR met Steven. Ze begonnen meteen te brainstormen. “We hebben het idee voor Venar uitgetekend op twee avonden en toen besloot ik mee in te stappen voor het commerciële luik”, zegt Steven.  

Variatie en uitdaging 

Steven, een ondernemende duizendpoot, staat halftijds in de openluchtschool Sint Ludgardis in Schoten, is halftijds adviseur Onderwijs en Ondernemen bij UNIZO, geeft personal training, verhuurt springkastelen en verveelt zich geen seconde. “Het liefst investeer ik in bedrijven waarin ik potentieel, en help ze verder met een nieuw businessmodel. Dan is mijn job gedaan en begin ik een nieuw project. Dat komt zeker uit mijn jeugd voort. Ik ben nog Belgisch kampioen meerkamp geweest. Dat is ook een sport vol variatie en uitdaging.” 

“Dé uitdaging was natuurlijk het budget: hoe gaan we van niks naar een start-up. We putten onze inspiratie uit de ondernemers in Oeganda en gebruikten de Lean start-up-techniek: we gebruiken wat we hebben om middelen te genereren, zoals workshops geven, om nieuwe apparatuur te kopen en zo te groeien. Ondertussen hebben we 5 VR-brillen, computers, een  graphic designer (3D) en zijn we op zoek naar een programmeur,” vertelt Youssef. Het zijn geen kleine namen op de klantenlijst van Venar: Canon, Odyssee, Universitas, Standaard Boekhandel.   

Een andere uitdaging is het bescheiden België. “Deze technologie is nog niet mainstream,“ aldus Steven. Maar Steven en Youssef merken dat er verandering in komt. “Nieuwe technieken, zoals de Oculus Quest VR-bril van Facebook maken VR toegankelijk voor een kleine 350 euro.  Nederland, het VK, Duitsland en Frankrijk staan al een stuk verder. Je hebt een bepaalde massa nodig voor een technologie doorbreekt.” 

Betrouwbaar en anders 

Youssef en Steven vullen elkaar aan.  Steven: “Ik ben degene die gas geeft, Youssef remt.” Ook daar vult Youssef aan: “Mijn eerste zaak ben ik gestart met een goede vriend. Het probleem was dat we exact hetzelfde waren. Je moet dus een goede partner hebben die betrouwbaar, maar ook anders is.” Tot slot raden Youssef en Steven iedere ondernemer aan, om voor zichzelf duidelijk te krijgen wat de sterktes maar vooral de zwaktes zijn. “Als je dat weet dan kun je zoeken naar een complementaire businesspartner.” 

Meer over Venar? https://www.venar.be/