Sandro liet zich door UNIZO begeleiden bij de start van zijn zaak

“Zonder Christel was mijn startlening nooit goedgekeurd” 

Ruim een jaar geleden opende Sandro Faber met zijn partner de deuren van het brunchrestaurant Hook in Borgerhout. Vooraf volgde hij een begeleiding bij UNIZO. “Eerst dacht ik het allemaal zelf te doen.” Maar terugblikkend adviseert hij iedereen die de sprong wil wagen zich te laten begeleiden. 

TEKST Ellen Sapion 

“Wij speelden al langer met het idee om iets te starten in Borgerhout, in de bruisende buurt waar we zelf ook wonen. Er komen daar niet erg veel leuke panden vrij, dus toen deze plek beschikbaar kwam hebben we snel beslist om het te huren. Eigenlijk zijn we onze zaak op een atypische manier begonnen: eerst hadden we het pand en daarna zijn we pas begonnen aan het businessplan en de aanvraag voor een startlening”, vertelt Sandro.  

De inspiratie voor hun ontbijt- en brunchrestaurant kregen ze drie jaar geleden in Kopenhagen. “In een hippe ontbijtbar kregen we een papiertje overhandigd waar we konden aanduiden wat we wilden eten. Ik had nog nooit gezien dat je zo zelf je ontbijt kon samenstellen. Dit vond ik een erg leuk  en creatief concept”, zegt Sandro.  

Nieuwe inzichten 

Op aanraden van zijn partner heeft Sandro de stap gezet om een begeleiding te volgen bij UNIZO. “Eerst dacht ik het allemaal zelf te doen, maar mijn man is realistischer” vertelt Sandro lachend. Voor de aanvraag van de startlening en het Starten-traject werd hij begeleid door Christel Hofkens. “De eerste keer dat ik naar Christel kwam had ik enkel een idee en een begin van mijn businessplan. Maar mijn inschattingen van het budget waren veel te laag”, geeft Sandro toe. “Na het eerste gesprek met Christel was ik zowaar nog enthousiaster om te starten. De begeleiding die ik kreeg was super. Christel gaf me inzicht in het businessplan, gaf tips voor mijn prijszetting, overliep alle stappen van de startlening en overtuigde me om een buffer te voorzien, die ik tijdens de coronacrisis heel goed heb kunnen gebruiken. Zonder haar was mijn startlening nooit goedgekeurd.” Volgens hem is het erg moeilijk om dit allemaal alleen te doen als je nog geen of weinig ervaring hebt als ondernemer.   

Sandro zou zeker en vast andere mensen aanraden om zelfstandig te worden. Wel vindt hij dat het niet voor iedereen is weggelegd. “Sommige mensen hebben de zekerheid van een vaste job nodig om gelukkig te zijn. Ik heb vrijheid nodig om mijn werk zelf te organiseren. Maar laat je zeker en vast begeleiden als je de sprong wil wagen zodat je goed voorbereid aan de slag kan gaan.”   

www.hook-antwerp.com 

-----

Het traject Starten is bedoeld voor wie een eigen onderneming wil starten - www.unizo.be/starten 

De Startlening van Participatiefonds Vlaanderen is een achtergestelde lening voor alle starters die nog niet of gedurende ten hoogste 4 jaar actief zijn. UNIZO is een erkende aanbrenger van PMW en begeleidt bij de aanvraag van een startlening.