UNIZO Provincie Antwerpen ziet aantal 'makers' stijgen

Het stoffige karakter van het ambacht is duidelijk verleden tijd. Steeds meer ondernemers uiten zich als ‘maker’ en kiezen voor uniek handwerk, duurzame processen en lokale productie. Dat merkte UNIZO Provincie Antwerpen naar aanleiding van zijn halfjaarlijkse uitreiking van het Handmade in Belgium-label: in de eerste helft van 2019 stelden meer ondernemers zich hiervoor kandidaat dan in heel 2018 samen. Uit al die aanvragen werden dertien hedendaagse ambachtslui geselecteerd. Zij mochten op 26 september trots hun HIB-label in ontvangst nemen.

Het Handmade In Belgium-label (of kortweg HIB-label) is een jaarlijks vernieuwbaar ambassadeurslabel ontwikkeld door UNIZO. Met het HIB-label worden de makers van ambachtelijke Belgische kwaliteitsproducten in de kijker gezet. Het label wil een sterker imago geven aan vakmanschap, het publiek wijzen op de makers die in ons land aan de slag zijn, en hen onderscheiden van industriële massaproductie.

Ondernemers pakken uit met hun vakmanschap
Tijdens de kandidaatstelling voor het HIB-label merkte UNIZO Provincie Antwerpen dat het stoffige imago van het ambacht intussen helemaal verleden tijd is: “We kregen tijdens de eerste helft van 2019 opvallend veel aanvragen binnen. Meer dan in heel 2018 samen. Ondernemers zetten hun vakmanschap dus graag weer in de verf”, vertelt Sofi Van Ussel, directeur UNIZO Provincie Antwerpen. “Onder de kandidaten ook opvallend veel jonge makers uit uiteenlopende sectoren - van hout- en metaalbewerking, over de voedingssector, tot de modebranche.”

Dertien nieuwe HIB-ambassadeurs
Na een grondige selectie door de HIB-jury - die de kandidaten onder meer screent op hun schaalgrootte, de hoeveelheid handwerk en de materiaalkeuze - werden twaalf Antwerpse makers geselecteerd voor het HIB-label. Het gaat om Bakker Aldo uit Antwerpen, Het Chocoladehuisje uit Oostmalle, juwelier Tess De Meerleer uit Mechelen, meubelmakers Slagwerk uit Antwerpen, Cribs uit Brasschaat, Baum uit Turnhout en Peter van Lisdonk uit Ravels, De Pruikenmaker uit Geel, interieurstylist Woonadvies uit Turnhout, Honingmaker Antrema uit Mol, barista Oscaaar uit Liezele, zetelfabrikant J&A uit Lier en Raamdecoratie Ellen Coenen uit Geel.

Uitreiking HIB-label
Op donderdag 26 september ontvingen de dertien Antwerpse ambachtslui hun HIB-label. De uitreiking vond plaats bij Ateliers Verbist in Grobbendonk. Zaakvoerder Toon Verbist ontving vorig jaar zelf zijn HIB-label en verwelkomde nu graag nieuwe ambassadeurs van authentiek en lokaal vakmanschap: “Als HIB’ers kunnen we een hechte community vormen, waarin we elkaar inspireren en ervaringen uitwisselen. Zo promoten we samen het ambacht.”

Thema: Actueel