UNIZO, VDAB en Syntra AB zetten jongeren aan tot ondernemerschap

Deze week organiseert UNIZO zijn startersroadshow. Ook VDAB wil jongeren warm maken voor het ondernemerschap. Samen met UNIZO en Syntra AB organiseert VDAB voor het tweede jaar op rij het project Jongeren en Ondernemerschap. En met succes: alle starters van vorig jaar zijn na 8 à 10 maanden nog altijd actief in hun zelfstandige activiteit.

Aanpak jeugdwerkloosheid
Het project Jongeren en Ondernemerschap kadert in een ruime aanpak van de jeugdwerkloosheid in de provincie Antwerpen. Naast werken in loondienst in een bedrijf moet zelfstandig ondernemerschap volgens VDAB en zijn partners een volwaardige piste worden in de loopbaan van een jongere.

Doelgroep van het project zijn werkzoekende jongeren tussen 18 en 30 jaar met een concreet ondernemersidee die bereid zijn om een zelfstandige zaak op te starten in hoofdberoep. Van de 12 starters die vorig jaar met het project zijn gestart zijn er 7 die uiteindelijk een eigen zaak hebben opgestart én met succes. Na 8 à 10 maanden zijn ze nog altijd actief in hun zelfstandige activiteit.

Uitgebreide ondersteuning
De jonge werkzoekenden krijgen eerst de mogelijkheid om hun ondernemersidee te onderzoeken op haalbaarheid en indien nodig een diploma bedrijfsbeheer te halen bij Syntra AB. Vervolgens worden ze gecoacht door startersadviseurs en experten van UNIZO via workshops en individuele gesprekken rond ondernemende thema’s.

“Wij vonden het project uiterst leerzaam. Het was verrijkend om niet alleen een aantal lessen/workshops te volgen, maar ook om met andere startende ondernemers te kunnen schakelen”, zeggen Nick en Gaëtan van Urban Wraps. “Door het stap voor stap uitwerken van je eigen idee word je met je neus op de feiten gedrukt en toets je de haalbaarheid van het idee. Dit heeft ons in die mate geholpen dat ons initieel idee afgevoerd werd wegens niet haalbaar/rendabel. Wij hebben toch doorgezet en zijn met een nieuw idee (Urban Wraps) aan de slag gegaan, om daar des te gelukkiger mee te zijn. Dit had nooit gebeurd, mochten wij de begeleiding niet gehad hebben.”

De nieuwe groep werkzoekenden wordt nu begeleid door Syntra AB en UNIZO. Bedoeling is dat ze tegen het einde van het jaar hun eigen zaak in hoofdberoep opstarten.

Meer info over de startersroadshow van UNIZO vind je op www.startersroadshow.be.