Van vriendinnen naar ondernemersduo

‘Het is een grote stap, vandaar dat ik tijd nodig had om effectief te springen’

Truus en Anne leerden elkaar kennen toen ze in dezelfde bakkerij in Mechelen werkten. Ze werden vriendinnen en besloten zo om Bakkerij Boulot te openen in Borgerhout. “We hadden al drie jaar samen gewerkt, en dat is een groot voordeel. We weten echt wat we aan elkaar hebben”, zegt Truus. 

Truus en Anne gebruiken geen gist voor hun brood, wel desem. Ze vinden zelf dat dit hen onderscheidt van anderen in de branche. “Daarnaast hebben wij ook geen gigantisch aanbod. We hebben steeds maar vier of vijf broden per dag. En de dag dat we brioche maken, is er ook echt alleen maar brioche. Dan zijn er geen croissants of koffiekoeken, iets waar onze klanten soms aan moeten wennen”, zegt Anne.

Over en weer naar Mechelen

Toen Anne en Truus in dezelfde bakker in Mechelen werkten, namen ze ’s ochtends vroeg samen de trein vanuit Antwerpen. “Dit schept wel een band”, zegt Anne. “We zijn ook allebei van de Kempen, dus dan heb je al meteen iets gemeenschappelijk. Zeker tijdens de lockdown zijn we dichter naar elkaar gegroeid. Omdat we toch al elke dag samen werkten, zagen we elkaar ook in onze vrije tijd.”

Van vriendinnen naar ondernemers duo

Truus had al langer het idee om zelf een bakkerij te openen. “Mijn ouders hebben zelf een bakkerij gehad, en ze hebben mij hiervoor gewaarschuwd. Alleen een bakkerij runnen is echt ontzettend zwaar, vandaar dat ik twijfelde”, zegt ze. “Ik vond het ook moeilijk om dit aan Anne te vragen, omdat ze dan mee het risico moest nemen om voor het ondernemerschap te gaan. Na een tijdje heb ik toch mijn stoute schoenen aangetrokken en gevraagd of ze dat zag zitten.”

“Ik zei direct ja”, zegt Anne. “Maar het was Truus die vond dat ik er eerst écht goed over moest nadenken. Ik besefte ook gewoon dat ik al mijn zekerheden dan moest opgeven, zoals een goed loon en leuke collega’s. Ik had toch al wat dingen opgebouwd in mijn job. Vooral financieel is dit uiteraard een grote stap, vandaar dat ik tijd nodig had om effectief te springen. Vanaf dat de beslissing genomen was, ben ik er wel voor de volle 100% voor gegaan”, legt Anne uit.

Een grote uitdaging

Doordat Truus en Anne allebei al in een bakkerij hadden gewerkt, wisten ze hoe ze dit zelf moesten runnen. “Het financiële aspect van ondernemer zijn, dat is wel een ander paar mouwen”, zegt Truus. “De zaken die we in Mechelen niet moesten doen, zoals het financieel plan, moesten we er nu uiteraard bijnemen. Vandaar dat we UNIZO provincie Antwerpen hebben ingeschakeld.”

Anne vervolgt: “Het was in het begin ook moeilijk om te weten te komen hoe we ons moesten onderscheiden van de bakkerij waar we allebei hebben gewerkt. Het is heel gemakkelijk om bijvoorbeeld dezelfde koekjes te maken, aangezien dat nog wat in de vingers zit. We zijn gelanceerd, en we hebben een aantal heel goede producten, maar we willen uiteraard nog andere nieuwigheden. Het is een uitdaging om hiervoor tijd te vinden naast alle vaste producten die hier elke dag zijn. Eigenlijk hebben we echt nog tijd, maar ik ben misschien een klein beetje ongeduldig”, eindigt Anne al lachend.

Tekst: Jilke Tielemans

Foto: Jilke Tielemans