Vlaanderen stelt voor het KMO-kapitaal te versterken

“Broodnodig” verzucht Carl van Dyck, directeur UNIZO Provincie Antwerpen. “Onze KMO’s zitten letterlijk en figuurlijk op hun honger.” UNIZO reageert dan ook positief op het Vlaams herstelplan om bedrijven en ondernemingen ook op lange termijn door de coronacrisis te helpen. Via maatregelen zoals de vriendenaandelen, kunnen KMO’s hun reserves gaan aanvullen, en wordt het verstrekken van kapitaal aan KMO’s extra fiscaal aangemoedigd.  

Omdat het herstelplan, zeer ongebruikelijk, op pinkstermaandag werd voorgesteld, zetten we de details van het vierledige herstelplan nog eens op een rij: 

  • Welvaartsfonds: particulieren kunnen investeren in dit fonds, waarvoor ze dan een fiscaal voordeel (2,5 procent per jaar) en interessante voorwaarden bij erfenis krijgen. Dat welvaartsfonds van 500 miljoen euro zal zich focussen op kapitaalsparticipaties bij onder meer start-ups, scale-ups, innovatiegedreven bedrijven, … 

  • Achtergestelde leningen: Vlaamse bedrijven konden bij de Participatiemaatschappij Vlaanderen (PMV) al aankloppen voor een achtergestelde lening, waarbij het kapitaal pas op het einde terugbetaald moet worden. Er komt nu 500 miljoen euro bij. 

  • Vriendenaandeel: met het vriendenaandeel wil men familie en vrienden aanmoedigen om aandelen te verwerven in een bedrijf, tegen een gunstig fiscaal voordeel van 2,5 procent. 

  • Waarborgen: de Vlaamse regering zal garant staan voor de terugbetaling van leningen van bedrijven die naar de bank gaan om schulden te herschikken of een nieuwe lening aan te gaan. 

“Na eerdere goede maatregelen om de liquiditeit van onze ondernemingen te verbeteren, versterkt de Vlaamse regering met dit herstelplan ook de noodzakelijke solvabiliteit", stelt Danny Van Assche, topman van UNIZO tevreden vast. "Zaak is nu om zo snel mogelijk stappen te zetten naar een breder algemeen relancebeleid, met alle gewesten en de federale regering samen." UNIZO werkt hier actief aan mee via het relanceplan van de SERV, in samenspraak met de Vlaamse sociale partners, en samen met de Vlaamse regering, op voorstellen van het relancecomité. 
  
UNIZO vraagt tot slot aandacht voor de vele bedrijven die ook na 8 juni nog altijd geen of nauwelijks omzet zullen genereren. “Ondanks de heropstart van velen, mogen we deze duizenden bedrijven niet uit het oog verliezen. Juist zij zullen extra steun nodig hebben op de lange termijn", besluit Carl van Dyck.