En de winnaars van de Belgian Maker Award zijn...

Studio Mattes en Meyvaert Glass Engineering mogen zich voortaan HIB'ster en Productiebedrijf van het Jaar noemen. Dat maakten UNIZO en DHL vandaag, woensdag 13 juni, bekend. Ze riepen de Belgian Maker Award in het leven omdat ze geloven in de toekomst van de maakindustrie. Makers die focussen op innovatie en aandacht hebben voor nieuwe vormen van economie dragen bij tot economische welvaart van België. Bovendien dragen ze in grote mate bij tot het exportpotentieel van ons land en versterken ze onze competitiviteit op het internationale toneel.  

Een 'maker' kan zowel een productiebedrijf zijn die op industriële wijze produceert (op relatief grote schaal), als een ambachtsman/vakman die hoofdzakelijk manueel producten vervaardigt (eerder op kleine schaal). Daarom reiken we vanaf dit jaar twee verschillende Maker Awards uit. Die prijs van UNIZO en DHL Express werd voor de derde keer uitgereikt aan een Belgisch, lokaal producerend maakbedrijf, dat zich onderscheidt op vlak van duurzaamheid, innovatie, toekomstgerichte businessmodellen, export... En voor de eerste keer werd die Award zowel uitgereikt aan een productiebedrijf en een ambachtelijk bedrijf. 

Hoe die uitreiking verliep? Zo.

 

Studio Mattes is HIB'ster van het Jaar

Studio Mattes uit Limburg, maker van handgemaakte serviezen voor chefs uit steengoed(e) klei, wint een van de Belgian Maker Awards 2018.

“Bij Studio Mattes produceren we alle mogelijke vormen en objecten om een gerecht op te presenteren”, aldus Charlie Martens. “Voor 90% uit steengoed, maar ook uit hout of gips of andere materialen. Ik produceer bewust in België omdat ik vind dat er eigenlijk veel te weinig in België wordt geproduceerd. Ik heb de drang om dingen te creëren. Ik zou met mijn ideeën naar het buitenland kunnen gaan en mijn creaties 100 keer goedkoper laten produceren, maar dat interesseert me niet. Je kan beter hier op een zo efficiënt mogelijk manier je ambacht uitvoeren. Doe je dat goed, efficiënt en vooral authentiek, dan volgt de winst van zelf.”

Vanuit een drang om zelf te creëren, leerde Charlie Martens zichzelf op 4 jaar tijd alle kneepjes van het vak. Een ambacht aanleren duurt soms wel een leven lang, maar Charlie slaagt erin om op zeer korte tijd, zichzelf en zijn product heruit te vinden.

“Door hem deze prijs toe te kennen, willen we hem heel graag ondersteunen en stimuleren in zijn zoektocht naar het ideale bord”, klinkt het bij de jury. “Een zoektocht die zorgt voor co-creatie, innovatie, menselijke verbindingen en prachtige producten. We zijn trots dat Studio Mattes een ambassadeursrol uitdraagt van het Handmade in Belgium label, in België maar ook internationaal. Studio Mattes is selfmade, ademt innovatie, experiment en ambitie, en werkt co-creatie in de hand; stuk voor stuk waarden die wij zoeken in onze HIB’ster van het Jaar”

Alle info over Charlie en zijn bedrijf?

Surf naar www.studio-mattes.com.

Meyvaert Glas uit Gent is KMO Productiebedrijf van het jaar

Het Gentse Meyvaert Glass Engineering is KMO Productiebedrijf van het Jaar, de UNIZO-award voor het lokale productiebedrijf dat zich onderscheidt in onder meer duurzaamheid, innovatie en toekomstvisie.

Meyvaert Glass Engineering is marktleider in België voor brandveilige ramen en deuren en wereldtop in vitrines op maat voor musea wereldwijd. Die op maat gemaakte service is een troef. "De bouw van glazen veiligheidsoplossingen en vitrines blijft een zeer manueel productieproces. Dit laat wel toe om op zeer flexibele manier telkens weer klantgerichte oplossingen te vinden. Wij nodigen regelmatig klanten uit om het productieproces te bezoeken. Zo wekken we niet alleen vertrouwen, maar zo zien de klanten dat wij wel degelijk in staat zijn om aan hun behoeftes te voldoen", aldus ceo Steven Tollenaere.

De brandveilige ramen en deuren veroveren nu ook aan een sneltempo de Franse markt, met installaties in o.a. de CMA CGM Tower in Marseille, een ontwerp van Zaha Hadid. De vitrines van Meyvaert staan in musea als het MAS in Antwerpen, het Metropolitan in New York of het Louvre in Abu Dhabi. Toch kiest het bedrijf bewust om in België te blijven. "Wij zijn al sinds 1826 een Belgisch (familie)bedrijf. De grootste competenties en ervaring zitten in ons land. Ook gebeurt 87% van onze productie in België, wat het mogelijk maakt om de productie nauw op te volgen en te controleren".

De geavanceerde technologie en de innovatie zowel op het vlak van productie als management gaven bij de jury de doorslag.  “Wat op het eerste gezicht een ‘glasbedrijf’ lijkt te zijn, is in wezen een bedrijf met twee onverwachte gezichten. Het is een wereldtopper op vlak van het beschermen van mensen, goederen en werelderfgoed. Beschermen tegen licht en vuil, tegen brand, tegen aardschokken, tegen diefstal of tegen kogels. Ook het gedeelte dat niet zichtbaar is voor de bezoeker is veel complexer dan het lijkt. Meyvaert slaagt erin om hun innovatieve technieken toe te passen zowel voor bedrijven, openbare gebouwen en musea als privépersonen.  Dit bedrijf is een toonbeeld voor wat België aan ondernemerschap te bieden heeft. Het is wereldwijd een referentie in zijn markt”.

Alles weten over Meyvaert Glass Engineering? 

www.meyvaert.be