UNIZO en UCM bereikten zopas een akkoord met SABAM over een aanzienlijke korting op de auteursrechtenfactuur voor zwaar door covid getroffen sectoren. Daarbij wordt in belangrijke mate rekening gehouden met de periode van inactiviteit. Zo komen, bijvoorbeeld, de fitness- en kermissector in aanmerking voor 4 maanden korting. Kappers en andere niet-medische contactberoepen, de autocar- en taxisector kunnen 3 maanden in mindering brengen. De horecasector voert intussen eigen onderhandelingen met SABAM.

Danny Van Assche, gedelegeerd bestuurder van UNIZO: "We zijn erg tevreden over het constructieve verloop en de uitkomst van de onderhandelingen met SABAM. Tegelijk willen we ook de federale overheid, en in het bijzonder bevoegd minister Pierre-Yves Dermagne bedanken voor het ondersteuningsbudget aan auteurs en uitvoerders, waarvan ook een stuk werd gereserveerd om deze korting mogelijk te maken."

"Sabam is uitermate tevreden dat de serene dialoog met UNIZO en UCM leidde tot een evenwichtig akkoord. Mede dankzij de steunmaatregelen van de bevoegde minister Dermagne zijn we erin geslaagd om een commerciële geste te verlenen aan onze klanten en tegelijkertijd onze auteurs te vergoeden voor een deel van hun verloren rechten.", aldus Carine Libert, CEO van Sabam.

“Betalen voor muziek die niet is gespeeld in zaken die door de coronacrisis gesloten moesten blijven ... dat gaat er moeilijk in bij handelaars, die hard door de crisis zijn getroffen. Begrijpelijk",  zegt minister van Economie Pierre-Yves Dermagne. “Maar ook artiesten zijn door de crisis zwaar geraakt, hun inkomen nog verder laten dalen is geen optie. Ik ben daarom zeer tevreden dat we samen een oplossing hebben uitgewerkt die zowel kunstenaars als handelaars vooruit helpt."

Zolang de onderhandelingen liepen, werd het uitsturen van nieuwe UNISONO-facturen (met daarin de SABAM-aanrekening voor auteursrechten, naast de aanrekening van uitvoerdersrechten) opgeschort. Nu het akkoord rond is, zullen bedrijven uit de betrokken sectoren vanaf nu maandag een brief van UNISONO ontvangen, waarin de regeling wordt uitgelegd en waarin de nieuwe factuur wordt aangekondigd. Via een link in die brief, of via de QR-code op de brief, kunnen ondernemers online hun korting aanvragen. Die wordt dan meteen in mindering gebracht van de daaropvolgende factuur. De korting moet wel binnen de 15 dagen worden aangevraagd. Wie die datum uit het oog verliest, ontvangt een te betalen factuur aan 100%. Maar in een begeleidende brief wordt alsnog de kans geboden om via een link het kortingbedrag terug te vorderen.  

Info: PDF iconDit is de brief over de korting die de ondernemers vanaf nu maandag ontvangen...

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans,
M 0478/22.37.51 - E filip.horemans@unizo.be