Diversiteit

Monitoring van de diversiteit: doe het zelf

Unia lanceert een gloednieuw instrument voor ondernemingen en organisaties die de diversiteit van hun personeelsbestand in kaart willen brengen. Diversiteit meten is een belangrijke stap in een diversiteits- en inclusiebeleid.

In "Monitoring van diversiteit: doe het zelf!”, krijg je een overzicht van de wettelijke en ethische elementen waar je rekening mee moet houden als je diversiteit gaat meten. Je maakt daarnaast kennis met twee methodes: gebruik maken van administratieve gegevens en een bevraging van je personeel tot stand te brengen. De focus ligt hierbij op de persoonskenmerken geslacht, handicap en origine.

Klik hier voor meer info

Meer subsidies dankzij een diversiteitsplan!

Wist je dat je recht hebt op een verhoogd subsidiepercentage als je onderneming een diversiteitsplan opstelt?

Lees er hier alles over!

Praktijktesten op de Brusselse arbeidsmarkt

Op 16 november 2017 keurde het Brussels Parlement een ordonnantie goed die de werkgelegenheidsinspectie toeliet om mystery calls en praktijktesten uit te voeren om discriminatie op de arbeidsmarkt te bestrijden. De ordonnantie houdt beperkingen in m.b.t. de mogelijkheid van het uitvoeren van de discriminatietesten, die altijd moeten worden voorafgegaan door klachten of meldingen.

Klik hier voor meer info

Een diversiteitsplan op maat van je onderneming!

Diversiteit, goed voor iedereen!

Door in te zetten op diversiteit, zet je in op talent.

Als je kiest voor een divers team, dan zet je de deur open voor verschillende competenties en ervaringen. Je kan je zo ook sneller aanpassen aan een maatschappij die constant in beweging is en antwoorden op de vragen van je klanten. Laat het duidelijk zijn, iedereen wint!

Actiris zet je op weg!

Diversiteit realiseren binnen je organisatie, begint met een diversiteitsplan. Hulp nodig? De dienst Diversiteit van Actiris begeleidt je gratis om de verschillende actielijnen uit te tekenen.

Geïnteresseerd?

Lees er hier alles over!

eDiv: Online tool voor een diverse en inclusieve werkomgeving!

eDiv is een gratis online tool, ontwikkeld door Unia om Belgische bedrijven, ondernemingen en overheden te ondersteunen bij de uitwerking en opvolging van een inclusief diversiteitsbeleid.

eDiv is inzetbaar in alle ondernemingen, binnen alle sectoren en in elke fase van het proces naar meer inclusie en diversiteit. Het is een nuttig instrument voor zij die hun eerste diversiteitsacties willen vorm geven, maar ook voor ondernemingen die diversiteit en inclusie al als rode draad in hun werking inbouwden en verder willen inzetten op verbetering en bekrachtiging.  

Klik hier meer info

Een Diversiteitsplan is een werkwoord!

Het diversiteitsplan is een flexibele tool om structurele en duurzame oplossingen in te voeren, zoals:

  • De diversiteit in het bedrijf verhogen door te focussen op een of meerdere doelgroepen uit het Brusselse diversiteitsbeleid (afkomst, leeftijd, handicap, opleidingsniveau, geslacht) en de organisatiedomeinen (aanwerving en selectie, personeelsbeheer, interne communicatie en externe positionering)
  • Discriminatie bestrijden
  • Een eerlijke behandeling van de medewerkers garanderen

Lees hier de volledige nota

Diversiteit, daar kan je niet meer omheen!

Hoe zit het met de diversiteit in onze bedrijven? Zijn ze een weerspiegeling van onze diverse maatschappij? Hebben ze, om maar één ding te noemen, er oog voor dat meer en meer mensen in ons land buitenlandse roots hebben?  UNIZO ZO Magazine bracht vier experten omtrent exclusief ondernemen samen aan een coronaproof tafel.

PDF icon Klik hier om het artikel te lezen.

Klik hier voor meer info over de diversiteitsplannen van het Brussels Gewest.

Diversiteit is meer dan verschillende kleurtjes aanwerven!

Hassan Al Hilou richtte op zijn vijftiende zijn eigen start-up op, wat hem tot jongste ondernemer van het land bombardeerde. Intussen is hij -nog altijd maar- 21, en is hij tegelijk ondernemer, keynotespreker, strategisch adviseur, auteur en veel gevraagd expert over het belang van diversiteit in organisaties en bedrijven.

Klik hier om het gesprek met Hassan Al Hilou te lezen

Levensbeschouwelijke feesten in corona-tijden

De corona-epidemie heeft een impact op alle facetten van het dagelijks leven. Sociale contacten moeten tot het absolute minimum worden beperkt. 'Social distancing' is de norm. Het Vlaams Agentschap Binnenlands Bestuur verspreidde in april 2020 een brochure om mensen te sensibiliseren over de corona-maatregelen in de levensbeschouwelijke feestenperiode. UNIZO heeft meegewerkt aan deze brochure: een aantal aanbevelingen van UNIZO worden hierin opgenomen. 

Klik hier om de brochure te lezen

Advocatenkantoor Liedekerke: ‘samenwerken in een divers team moet vanzelfsprekend worden’

Bij advocatenkantoor Liedekerke is diversiteit geen dode letter: ‘We willen dat elk individu bij Liedekerke de kans krijgt om het beste uit zichzelf te halen. We geloven sterk dat een ‘diversere’ organisatie een belangrijke impact heeft op het individuele en gemeenschappelijke welzijn, performantie en business development’. Daarom diende het kantoor een diversiteitsplan in bij Actiris. 

Lees hier het verhaal van advocatenkantoor Liedekerke
 

Moxy: diversiteit zit in onze genen!

Moxy is een post-productiehuis dat zich vooral toespitst op de afwerking van publicitaire films. Diversiteit en inclusie zijn bij dit bedrijf geen dode letter.

Lees hier meer over Moxy

Een cartoon zegt meer dan 1000 woorden! | Un dessin en dit plus que 1000 mots!

Om werkgevers te sensibiliseren over diversiteit op de Brusselse arbeidsmarkt en de bestrijding van discriminatie, heeft UNIZO met de steun van het Brussels Gewest een aantal cartoons laten maken. Studenten en professionele cartoonisten gingen aan de slag met het thema ‘discriminatie bij aanwerving’.  Het resultaat zijn 12 cartoons die tot nadenken stemmen.

Klik hier voor het nieuwsbericht en de cartoons

Brusselse jongeren spreken werkgevers op kunstzinnige wijze aan!

Moustapha, Sabir en Ines, drie Brusselse jongeren vertellen aan de hand van een theatervoorstelling hun verhaal en willen werkgevers hun talenten tonen. De Job Tour Brussels Talents brengt twee leefwerelden, die op het eerste gezicht ver van elkaar afliggen, dichter bij elkaar: die van de Brusselse jongeren en de werkgevers. Het is een unieke samenwerking van UNIZO met UCM, Ras El Hanout vzw, Jeugdhuis Chicago/D’Broej, en Entrepreneurs et Société.

Lees hier het volledige artikel

LEAD Belgium: empowerment en diversiteit in het ondernemerschap!

Taoufik Amzile is eigenaar en manager van Ascentis Consulting en voorzitter van LEAD Belgium, een beroepsvereniging van ondernemers en kaderleden uit de diversiteit. De vereniging organiseert regelmatig netwerkevents, vormingssessies en thematische beurzen en salons. Voor Taoufik zijn empowerment en diversiteit de sleutelwoorden: ‘we moeten ondernemers uit de diversiteit blijven ondersteunen en versterken. We laten dat enorm potentieel niet liggen!’

LEAD Belgium is partner van UNIZO in het Brussels Gewest.

Klik hier voor meer info

Nafi Tine maakt juridische informatie toegankelijk in Afrika!

Nafissatou Tine is van Senegalese afkomst, ze is sinds 2011 advocaat aan de balie te Brussel. In 2020 lanceerde zij met haar team Sunulex.africa: het digitale platform voor Afrikaans recht.

In heel Afrika is de toegang tot juridische informatie een enorme uitdaging voor advocaten, bedrijven of investeerders. De aantrekkelijkheid van Afrika, de groei van de investeringen en de komende implementatie van de continentale Afrikaanse vrijhandelszone (CAFTA) maken het noodzakelijk om op een alomvattende, snelle en digitale manier toegang te krijgen tot Afrikaanse juridische informatie. 

Sunulex lokaliseert, digitaliseert en publiceert online Afrikaanse juridische en fiscale informatie (wetten, gerechtelijke uitspraken, wetenschappelijke wetteksten). De database, die toegankelijk is via een abonnement, bevat meer dan 70.000 officiële documenten die betrekking hebben op 15 Afrikaanse landen en 8 economische zones en dit is nog maar het begin.

Sunulex biedt belangrijke informatie aan juristen (advocatenkantoren en belastingconsulenten), grote ondernemingen en KMO's om hun economische activiteit in Afrika beter voor te bereiden en/of te ontwikkelen. Voor hen vertegenwoordigt het Sunulex.africa platform een kostbare tijdsbesparing en een garantie voor accurate informatie. 

Sunulex is o.a. aanwezig in Brussel en Dakar.

Klik hier voor meer info

Brusselse diversiteitsplannen

Meer informatie over de Brusselse diversiteitsplannen vindt u hier.

Diversiteit in het personeel is een grote troef voor het bedrijf

Het aanwervingsbeleid moet volgens UNIZO gedreven zijn door de zoektocht naar talent. De ondernemer moet zich eerst en vooral afvragen welk talent hij/zij nodigt heeft om de doelstellingen van zijn bedrijf te realiseren. Op basis van die behoefte moet hij dan op zoek gaan, naar de geschikte medewerker die dit talent ter beschikking stelt van de onderneming. Met een cameraploeg van Kanaal Z bezocht UNIZO Brussel supermarkt Shop’n Go van Yves Suykerbuyk voor een reportage over diversiteit.

Bekijk de reportage

Publicatie: 20 portretten van ondernemers in Brussel

Ondernemers zijn heel gewone mensen, met enkele buitengewone kenmerken. Een ‘positieve’ keuze voor het ondernemer zijn, gebaseerd op talent, strategie en klantgerichtheid is een belangrijke voorwaarde voor succesvol ondernemerschap. De portretten van deze Brusselse ondernemers geven de diversiteit van het ondernemerslandschap een gezicht.

Meer info vindt u hier.

Meer inzetten op de Ramadan? Dat doet u zo!

Wil u de moslimgemeenschap deel van uw klantenbestand maken? Met deze simpele tips haalt u meer uit de Ramadan:

Ramadan (Nederlandse versie)

Ramadan (version française)

 

Werken tijdens de Ramadan

Moet u een ander werkritme toestaan aan werknemers tijdens de Ramadan of andere religieuze vastenperiodes?

Lees hier de volledige nota.

Klaar voor meer diversiteit in uw onderneming?

De Dienst Diversiteit van Actiris begeleidt Brusselse werkgevers die de diversiteit in hun onderneming wensen te promoten, meer bepaald op het gebied van aanwervingen, personeelsbeheer en hun interne en externe communicatie.
U wilt meer diversiteit  binnen uw onderneming? Laat u gratis begeleiden bij de uitwerking van uw diversiteitsplan. 

Klik hier voor meer info

Kanaal Z-reportage

Diversiteit in het personeel is een grote troef voor het bedrijf. Het aanwervingsbeleid moet volgens UNIZO gedreven zijn door de zoektocht naar talent. De ondernemer moet zich eerst en vooral afvragen welk talent hij/zij nodigt heeft om de doelstellingen van zijn bedrijf te realiseren. Op basis van die behoefte moet hij dan op zoek gaan, naar de geschikte medewerker die dit talent ter beschikking stelt van de onderneming. Met een cameraploeg van Kanaal Z bezocht UNIZO Brussel supermarkt Shop’n Go van Yves Suykerbuyk voor een reportage over diversiteit.

Klik hier om de reportage te bekijken

UNIZO lanceert Brusselse Gelijke Kansen Quiz

De (tweetalige) online Quiz bevat 10 meerkeuzevragen over de kansen en mogelijkheden die superdivisiteit kan bieden. De vragen, die rechtstreeks aansluiten bij de ondernemerswereld, gaan over aandachtsputen als 'do's' and 'don'ts' bij het opstellen van personeelsadvertenties, over 'redelijke aanpassingen' in het bedrijf en de gelijkheid van man en vrouw op het werk. De antwoorden moeten verheldering en verduidelijking brengen voor de ondernemer. Deelnemen aan de quiz is dus een speelse en leerrijke ervaring.

De vragen werden opgesteld door Karel Vereertbrugghen, professioneel quizvragenopsteller, bekend van o.a. de IQ-quiz en Canvascrack en van de wekelijkse 'Karels Crypto' in De Standaard. Unia boog zich over de jurische juistheid van de quiz, die tot stand kwam met de steun van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest.

Klik hier om de quiz te starten.

Hoe omgaan met discriminerende klanten?

De eventuele discriminatoire voorkeuren van het cliënteel zijn nooit een geoorloofde reden om als werkgever zelf werknemers of sollicitanten te discrimineren omwille van hun nationale of etnische afstamming. 

Klik hier voor meer info.

Meer info: Gezondheid-Welzijn-HRM, Diversiteit
Thema: Personeel