Een premie van maximum 5.000 euro voor "niet-essentiële" handelszaken en sectoren

Deze premie is bedoeld voor de "niet-essentiële" handelszaken en sectoren die moesten sluiten op basis van de beslissingen van het Overlegcomité van 30 oktober 2020. Handelszaken die sindsdien weer open zijn, komen ook in aanmerking voor de premie, net als handelszaken die hun activiteit hebben voortgezet via de "take-away"- of "click and collect"-regeling.

Deze premie, waarvan het bedrag varieert in functie van de vaste kosten en het omzetverlies van de onderneming, kan oplopen tot 5.000 euro.

In het kader van deze regeling, zullen de "contactberoepen", die hun deuren nog niet mochten heropenen, bij voorrang aanspraak kunnen maken op een eerste forfaitaire schijf van 1.500 euro.

Momenteel is er sprake van de ondernemingen die een ‘contactberoep’, recreatieve activiteit of rijonderricht uitoefenen, binnen onderstaande NACE-codes

85531 - Autorijscholen
91041 - Botanische tuinen en dierentuinen
92000 - Loterijen en kansspelen
93130 - Fitnesscentra

93212 - Exploitatie van pret- en themaparken
93291 - Exploitatie van snooker- en biljartenzalen
93292 - Exploitatie van recreatiedomeinen
93299 - Overige recreatie- en ontspanningsactiviteiten
96021 - Haarverzorging
96022 - Schoonheidsverzorging
96040 - Sauna's, solaria, baden enz.
96092 - Plaatsen van tatouages en piercings

Bovenstaande ondernemingen zullen ook toegang krijgen tot de verhoogde premie (tot 5000€). Deze premie zal niet alleen voor bovenstaande NACE-codes toegankelijk zijn, maar ook voor andere ondernemingen, die enkel in november 2020 gesloten waren, maar eventueel wel al mochten openen vanaf december 2020.

Het is dus enigszins ingewikkeld, onder meer omdat de Regering en de Administratie met verschillende snelheden deze premies wil kunnen uitbetalen. Met dus voorrang voor de forfaitaire premie van 1500€.   
Er is in elk geval maar één website waar de details over de premies en de aanvragen kunnen worden ingediend : https://economie-werk.brussels/premies-covid

De procedure voor het aanvragen van de premie zal in januari worden aangekondigd.

Naast deze premie is er nog de TETRA-premie aangekondigd voor de horeca, toeristische-, culturele- en evenmentensector. De info daarover vind je hier.

Voor deze premie werd een budget van 78 miljoen euro uitgetrokken.

Meer over: Corona, Brussel, Steunmaatregelen, Steunmaatregelen Brussels Gewest
Thema: Actueel