Karel en het Uplace-dossier: "Gebrek aan moed en visie, overgoten met een sausje hypocrisie."

"Gebrek aan visie en moed overgoten met een sausje hypocrisie. Dat vinden we bij UNIZO van de houding van de Vlaamse regering in het Uplacedossier. Dinsdagavond keurde die het GRUP goed dat de komst van het megashoppingcomplex Uplace weer een stap dichterbij brengt. Een beslissing in de marge van de onderhandelingen rond de klimaatconferentie. Een beslissing die ons zeer zwaar ontgoochelt.

Want het is een  beslissing genomen door dezelfde regering die met veel bravoure het decreet Handelsvestigingsbeleid aankondigde. Hét decreet dat het zelfstandig ondernemerschap in de kern moest versterken, baanwinkels aan banden moest leggen en grote shoppingcomplexen in de periferie naar Mars moest verwijzen. We stellen vast dat een vastgoedproject dat vloekt met de visie van dat handelsvestigingsbeleid goedgekeurd wordt en dat datzelfde decreet, dat een duurzame toekomst moet bieden aan vele duizenden Vlaamse ondernemers in de koelkast ligt te bederven. Het confronteert ons weer eens met de politieke voorkeuren als er echt keuzes moeten gemaakt worden.

Nochtans zijn de gevolgen voor de Vlaamse samenleving nefast. Andere shoppingcentra hebben dat in het verleden jammer genoeg al aangetoond. Het Waasland shoppingcentrum, Wijnegem Shopping, de perifere winkels rond Turnhout of Roeselare… Stuk voor stuk zogen ze het leven uit de handelskern van de nabijgelegen centra en zelfs daarbuiten. Het is geen toeval dat net die steden (Roeselare, Turnhout en Sint-Niklaas) jaarlijks de ranking van de hoogste leegstand aanvoeren. Een shoppingcentrum in de periferie, zoals Waasland shopping, doet de leegstand in de binnenstad fundamenteel stijgen. In Sint Niklaas alleen al sloten 159 winkels de deuren.

'Maar je bent toch niet tegen al die extra banen die gecreëerd worden' is het meest gebruikte argument pro. Ik moet daar eens goed mee lachen. Ja, er zullen veel werkkrachten nodig zijn om het complex gebouwd te krijgen. Maar wie zal er op die werf aan de slag zijn? Welke taal zal je er horen? Het zou mij sterk verwonderen mochten de uitvoerende bouwbedrijven echte Vlaamse KMO’s zijn met werknemers van hier. Geen Frans of Nederlands dus, wel Pools, Bulgaars, Roemeens of Portugees.  En ongetwijfeld veel (schijn)zelfstandige onderaannemers. En structureel zullen meer jobs vernietigd worden dan bijkomend gecreëerd. Ook dat is gebleken uit de geschiedenis.

Trouwens ook het mobiliteitsargument leest als een goede grap. De Vlaamse regering stelt als vereiste om bijkomende buslijnen van de luchthaven van Zaventem naar Uplace in te leggen. Gaat de Vlaamse Regering dan reclamespotjes uitzenden in het buitenland om met zijn allen gezellig in Uplace te gaan shoppen? Ik ben benieuwd of ze daarin ook het centrum van Brussel, Machelen, Vilvoorde en ver daarbuiten zal aanprijzen. Of zullen die bussen dan verder rijden naar alle omliggende handelskernen?

Wij kiezen heel duidelijk en consequent voor een andere visie, die van kernversterkend beleid, voor winkels en economische activiteiten in het centrum. We gaan voor leefbare en levendige kernen, bedrijvige kernen. Waar mensen graag wonen, op straat komen en een sterk sociaal weefsel vormen. We gaan voor toekomstgerichte en moderne handels- en ambachtelijke activiteiten. En ja, veel van de huidige ondernemers zal zich aan die toekomst moeten aanpassen. En wij zijn ook voorstander van vooruitstrevende duurzame projecten, ook vastgoed- en retailprojecten, voor zover die het bestaand ondernemerschap in de kern van onze steden en gemeenten versterken. Maar we zijn ook duidelijk: projecten als Uplace en Neo beantwoorden hier in hun huidige vorm niet aan. En horen zoals ze vandaag zijn dan ook niet thuis in het Vlaams-Brusselse economisch weefsel."

Karel Van Eetvelt
UNIZO-gedelegeerd bestuurder

Meer over: Kernversterking