Meer jonge vrouwen starten als onderneemster in Brussel

Vandaag presenteert UNIZO de analyse van de nieuwste cijfers over jonge starters. In Brussel zijn er een aantal opvallende tendensen.

Dat het aantal starters in Brussel relatief hoger ligt dan in de andere Gewesten, is geen nieuws. Uit de Startersatlas van 2018 bleek nog dat de startersdichtheid – met 10,5 starters per 1.000 inwoners – het hoogst is in Brussel. Maar opvallend is dat het aandeel van de jonge starters daalt. In 2007 was 58,1% jonger dan 34, in 2017 nog 54,3%.

Uitzondering zijn wel de vrouwelijke jonge starters. Hun aandeel is veel groter dan dat van de mannelijke starters. Bijna de helft (62%) van de vrouwen die een zaak start in Brussel, is jonger dan 34 jaar. Bij de mannen is dat 51,7%. Dit wil zeggen dat het vrouwelijk ondernemerschap een inhaalbeweging heeft ingezet, want op het totaal aantal ondernemers vertegenwoordigen ze ongeveer 30%.

UNIZO is verheugd over deze evolutie. Het is ongetwijfeld een versterking van het Brusselse ondernemerslandschap en een hart onder de riem voor de verschillende initiatieven die het vrouwelijk ondernemerschap promoten. UNIZO denkt daarbij aan initiatieven zoals WomeninBusiness van de hub.brussels en Sterke Onderneemsters in Bxl van Markant vzw.

Anderzijds vraagt het dalend aandeel jonge starters wel onze aandacht. In 2007 was 58,1% jonger dan 34, in 2017 nog 54,3%.

Het ondernemerschap, als alternatief voor het werknemerschap, trekt nog onvoldoende jongeren aan. De inspanningen op vlak van sensibiliseringscampagnes in scholen en de verbetering van het statuut van student-ondernemer, vertalen zich nog niet in de cijfers. UNIZO meent dat er misschien ook in sportclubs en het verenigingsleven aandacht kan komen voor ondernemerschap. Veel jong talent past daar essentiële ondernemerscompetenties dagelijks toe, zonder er zich mogelijks van bewust te zijn.

Voor meer info: Anton Van Assche - 0478 44 41 19 - anton.vanassche@unizo.be

Klik hier voor de volledige cijfers