Nieuwe Brusselse Tetra PLUS premie aanvragen vanaf 2 juni

Tot 19 mei konden de Brusselse ondernemers nog de Tetra-premie aanvragen die de meest getroffen sectoren in Brussel steunt. Vele bedrijven vielen echter uit de boot omdat o.a. het omzetverlies minder dan 40% bedroeg. De Brusselse Regering heeft nu een bijkomende premie voorzien om ook deze ondernemers tegemoet te komen.

De voorwaarden voor toegang tot de Tetrapremie worden dus verruimd voor de sector van de discotheken, de restaurants en cafés en sommige van hun leveranciers, de evenementen, de cultuur, het toerisme en de sport. Concreet zijn de belangrijkste wijzigingen van de Tetrapremie de volgende:

  • Bedrijven die in de referentieperiode tussen 25% en 40% van hun omzet hebben verloren, komen in aanmerking voor het forfait van de Tetrapremie. Het bedrag van dat forfait blijft ongewijzigd (10.000 euro voor discotheken, 6.000 euro voor restaurants, cafés en hun belangrijkste leveranciers, 5.000 euro voor evenementen, cultuur, toerisme, sport en personenvervoer).
  • Voor bedrijven die in 2019 en 2020 zijn opgericht, wordt de drempel van 25.000 euro jaaromzet in 2019, die aanvankelijk vereist was om toegang te hebben tot de premie, geschrapt. Voor bedrijven die vóór 2019 zijn opgericht, blijft de drempel van 25.000 euro echter behouden.
  • Voor de berekening van de VTE's wordt de sociale balans van 2019 zoals gepubliceerd bij de Nationale Bank van België (NBB) op de datum van inwerkingtreding van het nieuwe besluit (d.w.z. rond 25 mei) in aanmerking genomen.
  • Voor bedrijven met een btw-eenheid wordt het premiebedrag berekend op basis van de individuele omzet. 
  • Bijkomende zullen ook bedrijven uit de personenvervoersector (bijkomend ook de taxisector - NACE code 49.320) komt in aanmerking voor deze premie (zelfde premies als de evenementen-, cultuur-, toeristische en sportsector).

Om toegang te krijgen, zullen bedrijven hun aanvraag opnieuw moeten indienen.

Bekijk zeker deze uitgebreide lijst met NACE-codes: een grote groep ondernemingen komt mogelijks in aanmerking. De NACE-codes staan vermeld vanaf pagina 6 in het Regeringsbesluit van de Tetra + premie.

Bedrijven waarvan het dossier werd geweigerd, zullen worden uitgenodigd om hun aanvraag opnieuw in te dienen bij Brussel Economie en Werkgelegenheid, via de website www.premiecovid.brussels. Ook bedrijven waarvan de sociale balans voor 2019 bij de NBB is bijgewerkt, zal worden gevraagd een nieuwe aanvraag in te dienen.

De aanvragen voor de Tetra PLUS-premie zullen vanaf woensdag 2 juni mogelijk zijn via www.premiecovid.brussels 

De informatie over de eerste Tetra-premie vind je hier.

Indien je bij je aanvraag problemen ondervindt, of je hebt opmerkingen bij de toekenning van de premie aan jouw onderneming, bezorg die opmerkingen dan zeker aan de Administratie (premieskmo@gob.brussels), het kabinet van de Staatssecretaris Barbara Trachte (info.trachte@gov.brussels) en aan UNIZO (anton.vanassche@unizo.be). Mogelijks worden deze opmerkingen na 30 juni nog in aanmerking genomen. 

Meer over: Corona, Brussel, Steunmaatregelen, Steunmaatregelen Brussels Gewest
Thema: Actueel