Opgelet het UNIZO Hoofdkantoor nationaal is bereikbaar via 02 21 22 511
Eén aanspreekpunt waar je onbeperkt gebruik van kan maken als UNIZO-lid.
Bellen, chatten, mailen,... kies het kanaal dat voor jou het meest geschikt is! Zonder wachtrijen of keuzetoetsen.
In mei 2019 publiceerde Hub.brussels (waarvan het vroegere handelsagentschap Atrium deel van uitmaakt) en Perspective.brussels een studie over de uitgaven die de Brussels huishoudens doen in de Brusselse kleinhandel.
De cijfers bevestigen de trends die UNIZO al jaren voorspelt. Oprukkende online-aankopen en perifere shoppingcentra zuigen de koopkracht weg uit de historische handelswijken in Brussel. De zogenaamde complementariteit is een fabeltje. Enige lichtpunt is de aantrekkingskracht van Brussel-centrum (Beneden –én Bovenstad), dat er in slaagt om 25 % van de ‘lichte semi-courante aankopen’ naar zich toe te trekken. Ook de wijken met een mix van ketens, buurtwinkels, bewoners en eventueel een markt, blijven economisch aantrekkelijk.
Brussel Stad is de enige omgeving die de concurrentie van de shoppingcentra aankan. Al de andere handelswijken vervullen vooral een rol voor de dagelijkse of courante aankopen (eerder run-shoppen). Het funshoppen verschuift dus volledig naar de shoppingcentra. Het spreekt voor zich dat deze perifere shoppingcentra zo op geen enkele manier een bijdrage leveren aan een levendige en polycentrische stad, noch aan een creatief en innovatief handelsapparaat en al zeker niet aan een versterking van de bestaande handel.
Nochtans tonen enkele handelskernen zoals Spiegel, Stockel, Bascule, e.a. aan dat het perfect mogelijk is om, binnen de beperkte beschikbare ruimte van een stad, toch een shoppingbelevenis te creëren, met een uitgebreider aanbod van ‘semi-courante’ lichte aankopen.
Opmerkelijk was ook dat 55% van de Brusselse gezinnen de auto gebruikt voor de aankopen. In deze contekst is het uiteraard zinloos om het autoluw maken van de (handels)wijken en het verminderen en duurder maken van de parkeerplaatsen te combineren met een verdere uitbouw van perifere, optimaal met de auto bereikbare shoppingcentra, waar het aantrekkelijkste shoppingaanbod is, te voorzien.
De keuze om de auto uit de handelscentra te weren kan niet leiden tot sterke handelskernen, als er tegelijkertijd vlakbij wel autovriendelijke winkelmogelijkheden worden voorzien. Bovendien leidt het niet tot minder autoverplaatsingen, de Brusselaars rijden gewoon met de auto naar ergens anders.
UNIZO ziet in deze studie een bewijs met expliciete cijfers van de nefaste impact van de perifere shoppingcentra, maar ook van de voorwaarden om tot een polycentrische handelsstad te komen: een gezonde mix creëren van functies (wonen, werken, winkelen). De duurzame aanpak om bedachtzaam het binnenstedelijke handelsapparaat te moderniseren, moet plaats maken voor zwaktebod aan de promotoren om zich in de periferie te vestigen.
Het NEO-shoppingeiland past volgens UNIZO ook in het rijtje van de megalomane perifere shoppingcentra zonder connectie met de Stad, zelfs al worden er 700 woningen rond gebouwd.
Wat staat er in de studie ?
Meer dan 5000 Brusselse gezinnen werden telefonisch bevraagd naar hun aankoopgewoonten. De resultaten bevestigen een aantal uitgangspunten van UNIZO rond kernversterkend beleid en de impact van ketens en shoppingcentra op de lokale handelskernen. voor een duurzame (economische) ontwikkeling van de stad. Anderzijds tonen ze ook het belang van de lokale handelswijken, in het bijzonder voor dagelijkse aankopen.
De studie maakt een onderscheid tussen ‘courante aankopen’, ‘lichte semi-courante aankopen (kleding) en ‘zware semi courante aankopen (meubels). Ondanks het feit dat het de meest uitgebreide studie is in zijn soort, zijn de gegevens op niveau van de 106 Brusselse handelskernen niet even statistisch significant. De studie geeft dus een correct beeld voor wat betreft de belangrijkste handelskernen, maar conclusies op niveau van de kleinere handelskernen zijn tot uiting.
Ondanks het feit dat het de meest uitgebreide studie is in zijn soort, zijn de gegevens op niveau van de 106 Brusselse handelskernen niet even statistisch significant. De studie geeft dus een correct beeld voor wat betreft de belangrijkste handelskernen, maar conclusies op niveau van de kleinere handelskernen zijn minder betekenisvol. Dit heeft ook te maken met twee uitgangspunten :
De studie maakt een onderscheid tussen ‘courante aankopen’, ‘lichte semi-courante aankopen (kleding) en ‘zware semi courante aankopen (meubels).
Een van de belangrijkste vaststellingen is dat meer dan 85 % van de aankopen van de Brusselse gezinnen binnen Brussel wordt besteed. Slechts 13,1% van de aankopen gebeurt buiten Brussel en dan nog grotendeels in de onmiddellijke rand van Brussel. In totaal gaat dit om 5,5 miljard Euro, of gemiddeld 9200 € per gezin, waarvan 3 mia € wordt besteed aan courante aankopen. Bovenstaande kaart vertegenwoordigt 68 % van alle aankopen, die zich binnen de handelskernen situeren (meer dan 30 winkels bij elkaar), naast de 13 % buiten het Gewest is er ook nog 19 % in winkels die elders tussen deze kernen (of zonder supermarkt te zijn) zijn gelegen.
Andere belangwekkende vaststellingen zijn voor wat betreft de courante en buurtaankopen zijn :
Semi-courante lichte aankopen (kleding, boeken, hobby, decoratie,…):
Semi-courante zware aankopen (meubels, huishoudtoestellen, …)
Conclusies :
Een samenvatting van deze studie vindt u hier.
De volledige studie kan u hier downloaden.