Stop met bouw nieuwe winkels buiten de kern

UNIZO naar aanleiding van nieuwe leegstandsstudie Locatus:

  • "1 op 10 winkels staan nú al leeg"
  • "In de kernen staat zelfs al 15 % winkelpanden te verkommeren"
  • UNIZO bekroont ''Pioniers bedrijvige kern" met wedstrijd

"Stop met de bouw van nieuwe winkels buiten de kern, hier en nu!" Met die onomwonden boodschap reageert UNIZO-topman Karel Van Eetvelt op het zopas gepubliceerde nieuwe leegstandsrapport van Locatus, waaruit blijkt dat nog maar eens meer winkelpanden in België leegstaan: intussen al zo'n 20.000, of bijna 1 op 10 winkels (9,6 %), goed voor in totaal 209.329 vierkante meter lege handelsruimte.  Winkelruimtes staan ook alsmaar langer leeg, blijkt nog uit de studie. "Voor alle duidelijkheid: we willen niemand verhinderen om een nieuwe handelszaak uit de grond te stampen, wel integendeel. Maar dan wel  in onze kernen, waar de gemiddelde leegstand nu al piekt naar 15 %."

Hoewel het aantal winkels de afgelopen jaren sterk terugliep, werd er alleen al in 2016 100.000 vierkante meter winkelruimte bijgebouwd. Vooral dan door projectontwikkelaars die, buiten onze historische kernen, extra baanwinkels en megashoppingscentra, type Docks Bruxsel, neerpootten. "En nóg is de bouwhonger van sommigen niet gestild", stelt Karel Van Eetvelt vast, "Uplace, Neo... Dit moet absoluut stoppen, niemand wordt hier beter van, integendeel.  Door die megashoppingcomplexen worden vooral onze bestaande handelskernen nog meer kapotbeconcurreerd."

UNIZO begrijpt nog altijd niet hoe de Vlaamse en Brusselse regeringen groen licht kon geven aan een megashoppingcomplexen als Uplace (Vlaanderen) en Neo (Brussel). Projecten die haaks staan op het kernversterkend beleid waartoe deze regeringen zich bij hun aantreden engageerden. Reden waarom UNIZO ook hiertegen blijft procederen. "Maar ook de lokale besturen moeten een strenger vergunningenbeleid voeren voor grootschalige winkelcomplexen buiten de kern", benadrukt Karel Van Eetvelt, "Daarbij is ook een regionaal afstemmingsniveau cruciaal, opdat de ene gemeente niet het slachtoffer zou worden van het vergunningenbeleid in een aanpalende gemeente. Het heeft geen zin de leegstand in het centrum te bestrijden terwijl shoppingcomplexen in de rand als paddestoelen uit de grond blijven rijzen. Dat is dweilen met de kraan open.

In de Top 3 met de hoogste leegstandscijfers staan, niet verrassend, café's, modezaken en restaurants. Met handel en horeca alléén, hoe belangrijk die sectoren ook zijn, kunnen we de handelskernen niet levend houden. Daarom zet UNIZO met haar project 'Bedrijvige Kern' voluit in op het aantrekken van onder meer vrije beroepspraktijken, duurzame maakateliers... naar de kern, in overleg met onder meer lokale besturen en projectontwikkelaar, om daarnaast ook scholen, administratieve centra, rusthuizen, bibliotheken... (opnieuw) naar het hart van de gemeente te halen.

Om ondernemers, gemeentebesturen, projectontwikkelaars... met kernversterkende initiatieven te stimuleren en te bekronen, organiseert UNIZO de wedstrijd 'Pionier Bedrijvige Kern'. Wie met een project wil deelnemen, kan zich nog inschrijven tot 31 maart op de website www.bedrijvigekern.be.

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
T 02/212.25.77 - M 0478/22.37.51 - E-mail: filip.horemans@unizo.be
 
Een ondernemersvraag? Bel de UNIZO Ondernemerslijn T: 02 21 22 678 | ondernemerslijn@unizo.be

Meer over: Kernversterking