Uitbreiding verbod op het gebruik van plastiek zakjes in de handel in Brussel vanaf 1 september 2018

Vanaf 1 september 2018 geldt in het Brussels Gewest ook een verbod op ‘zeer lichte plastiek zakjes’. Het gaat dan niet alleen om plastic kassazakjes (< 50 micron, reeds verboden vanaf 1 september 2017) maar ook over alle plastic zakjes voor aankopen in bulk (primaire verpakking voor producten zoals groenten en fruit, accessoires, knutsel- en onderhoudsproducten, enz., <15 micron).

Voor fruit, groenten en vloeibare, vochtige producten mogen wel nog lichte plastiek zakjes gebruikt worden, op voorwaarde dat ze thuis composteerbaar zijn en een minimaal gehalte aan biogebaseerde stof van 40% bevatten. Deze uitzondering geldt tot maart 2020.

De plastic zakken met een dikte van meer dan 50 micron blijven toegestaan. Uiteraard blijven ook herbruikbare zakken toegelaten.

Het verbod is van toepassing op alle kleinhandelaars, d.w.z. op alle verkooppunten voor het publiek, ongeacht hun oppervlakte en ongeacht of ze gespecialiseerd of overdekt zijn (verbod geldt dus ook voor marktkramers).

Meer informatie over deze maatregel en de mogelijke alternatieven, vindt u op  www.leefmilieu.brussels/plastic-zakjes en in volgende documenten:

PDF iconTimingPDF iconWetgeving Plastic Zakken: vergelijking/Gewest

Meer over: Brussel, Milieu
Thema: Actueel