UNIZO Brussel vraagt verlenging steunmaatregelen voor ‘paaspauze’

Morgen is het de laatste dag voor de premie-aanvragen voor de contactberoepen en de zogenaamde ‘niet-essentiële’ winkels die tijdens de tweede lockdown in november 2020 moesten sluiten.

Spijtig genoeg moet de federale Regering opnieuw gelijkaardige maatregelen aankondigen en worden dezelfde ondernemers getroffen als bij de tweede lockdown in november. UNIZO vraag dat ook dat de Brusselse Regering een nieuwe oproep lanceert voor deze steunmaatregel. Daarbij konden de getroffen ondernemers tot 5000€ steun ontvangen, afhankelijk van de grootte van de onderneming en van het omzetverlies.

De Tetra-premie, die zich naast de horeca ook richt op de evenementen- en toeristische sector, kan pas vanaf volgende week aangevraagd worden. Ook daar zal een verlenging moeten bekeken worden.

UNIZO vraagt wel enkele aanpassingen. Gezien er nu geen verplichte sluiting wordt opgelegd, blijft het belangrijkste criterium voor de toekenning van de premie het omzetverlies.  Werken op afspraak of take-away leidt tot omzetverlies bij bijna alle ondernemers. Het bijkomend criterium van de ‘verplichte sluiting’ moet dus vervallen.

Ook worden tot nu toe alle premie-aanvragen automatisch verwerkt. Dat garandeert een snelle behandeling en uitbetaling. Het maakt het echter onmogelijk om bepaalde uitzonderlijke omstandigheden in aanmerking te nemen. Zo is de berekening van het omzetverlies op basis van een referentieperiode in 2019 niet altijd duidelijk voor starters. Wat als er in die referentieperiode openbare werken waren in je handelswijk? Of wat als je niet verplicht moest sluiten, maar geen klanten hebt gezien omdat je bijvoorbeeld in de toeristische zone gevestigd bent? UNIZO vraagt dat een individuele niet-automatische behandeling van de premie-aanvragen mogelijk wordt, om zo meer getroffen ondernemers te steunen.

In Brussel was er ook verwarring over het recht op de premie per onderneming of per vestiging. UNIZO pleit dat elke vestiging in Brussel recht geeft op een premie.

Reeds eerder kaartte UNIZO ook al de problemen aan met de activiteitencodes (de zogenaamde NACE-codes). Veel ondernemers worden onrechtstreeks getroffen door de maatregelen, bijvoorbeeld als ze in een toeristische zone liggen. Ook hier pleit UNIZO dat ze de mogelijkheid krijgen een premie aan te vragen op basis van geleden omzetverlies.

UNIZO dringt er ook op aan dat de vaccinatiestrategie en het uitnodigingsbeleid in Brussel zo optimaal en zo snel mogelijk kan verlopen, nu alle vaccinatiecentra operationeel zijn. Het is duidelijk dat de snelst en breedst mogelijke vaccinatie van de Brusselaars, de belangrijkste maatregel is om deze coronacrisis achter ons te laten.

Meer over: Corona, Brussel
Thema: Actueel