UNIZO hield infodag in Maximiliaanpark over ondernemen en werken in België

- Ervaringsuitwisseling met Brusselse ondernemers
- Bedoeling om initiatief structureel uit te rollen
 
“Heel wat mensen die hier nu in het park zitten, zullen na verloop van tijd ofwel hier een eigen zaak opstarten ofwel willen werken in één van onze KMO’s of bedrijven. Het is belangrijk om hen hierover nu al te informeren”, zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. Daarom zette de ondernemersorganisatie vandaag een tent op in het Maximiliaanpark waarin medewerkers onder andere in het Arabisch de nodige informatie gaven over het starten met een eigen zaak of de procedure om hier te kunnen werken. UNIZO nodigde ook enkele Brusselse ondernemers uit die met de asielzoekers in gesprek gingen en ervaringen uitwisselden. De ondernemersorganisatie wil het beeld dat het grote publiek over de asielzoekers heeft bijstellen. “Onze medewerkers lopen al heel de week in het park rond en luisteren naar de verhalen van de asielzoekers. De mensen hebben heel wat competenties. We hebben ingenieurs ontmoet, onderwijzers, technisch geschoolde mensen. Allemaal profielen die onze arbeidsmarkt kan gebruiken”. UNIZO beseft dat ook nog niet alle werkgevers hiervan overtuigd zijn. Daarom stuurde ze een mailingcampagne uit waarin ze werkgevers oproept om de vluchtelingen – eenmaal ze een arbeidskaart hebben – als potentiële werknemers te zien. UNIZO houdt het niet bij deze actie alleen. “Het is de bedoeling dat onze collega’s in de provincie gelijkaardige initiatieven opzetten in de opvangcentra. Daar zitten mensen die al verder zitten in hun asielprocedure en dus nog meer behoefte hebben aan informatie over ondernemen en werken in België”, besluit UNIZO. Op vraag van UNIZO waren ook BON en Tracé op de infostand aanwezig die de asielzoekers juridisch correcte informatie konden geven over de asielprocedure.
 
Het initiatief van UNIZO komt niet uit de lucht gegrepen. Vorige week riep ze nog op om de procedure voor de arbeidskaart C te verkorten. Maar de organisatie wou ook “op het terrein iets betekenen”. Uit gesprekken die medewerkers van UNIZO met de asielzoekers in het park hadden – het hoofdkantoor van UNIZO ligt vlak aan het park – bleek dat de mensen echt behoefte hadden aan informatie over ondernemen en werken.
 
Infofiche voor werkgevers
Vandaag vertrok een oproep namens Karel Van Eetvelt naar de leden-werkgevers om vluchtelingen (wanneer ze eenmaal een arbeidskaart C hebben) als potentiële werknemers te zien, als mensen met heel wat competenties en kwaliteiten. Om hen te informeren over onder welke voorwaarden ze vluchtelingen kunnen aanwerven, maakte UNIZO een speciale webpagina met alle info: https://www.unizo.be/advies/hoe-kunnen-asielzoekers-ingeschakeld-worden-onze-economie

Meer over: Starten, Personeel aanwerven, Arbeidsduur