UNIZO over hervorming diensten aan ondernemers door Brussels minister Gosuin: Vertrekken van de behoefte van de ondernemer

Deze week stelde Minister Gosuin zijn plannen om de zogenaamde “economische instrumenten” – de diensten die het Gewest zelf aan ondernemers aanbiedt, zoals bijvoorbeeld startersadvies – te hervormen. UNIZO is tevreden dat de minister rekening houdt met de levenscyclus van de ondernemingen. Daarnaast  waardeert UNIZO dat ondernemersorganisaties bij die hervorming betrokken worden. “Enkel samen kunnen we werken aan een ideale ‘voedingsbodem’ voor ondernemers”, aldus UNIZO.  Maar volgens UNIZO ligt het accent van de financiering nu te veel op de eigen economische instrumenten, op het eigen aanbod dus. Maar hiermee doet het Brussels Gewest de privésector oneerlijke concurrentie aan. “De gratis advies- en begeleidingsdiensten die de overheid aanbiedt zijn namelijk net zaken waarmee zelfstandige consultants en boekhouders hun brood verdienen”. UNIZO vraagt de Brusselse overheid om te werken met een adviesbudget. Elke ondernemer krijgt een adviesbudget ter beschikking dat hij in de privésector kan inwisselen tegen diensten. "Op die manier vertrek je vanuit de behoefte van de ondernemer en financier je de vraag, niet het aanbod", aldus UNIZO.

UNIZO vindt belangrijke elementen terug van een eigen voorstel, overgenomen door de Brusselse Middenstandskamer, om "een gemengd netwerk te organiseren en de coördinatie ervan door de overheid te laten verzorgen op basis van eventuele erkenningen of een labellisering van de operatoren”. Dit netwerk kan, in samenwerking met onder andere de dienst 1819 en de GIMB, de transparantie en de promotie van de Brusselse diensten aan ondernemers versterken. UNIZO vraagt het Brussels Gewest ook nog om te kijken wat in andere gewesten gebeurt en van welke good practices het kan leren. Een kwalitatieve dienstverlening in Brussel opzetten kan een dure opdracht zijn als je rekening houdt met het aantal mogelijke gebruikers. Samenwerken met de privésector is ook hier een meerwaarde, aldus UNIZO.  Of het Brussels Gewest kan samenwerken met Vlaamse en Waalse organisaties en actoren en hen de mogelijkheid geven om hun diensten in Brussel ter beschikking te stellen.

Meer over: Steunmaatregelen, Steunmaatregelen Brussels Gewest