UNIZO vecht nieuwe bouwvergunning tegen Uplace aan

"Argumenten tegen megashoppingcomplex blijven meer dan ooit overeind" 

"Volstrekt onbegrijpelijk". Zo reageerde UNIZO-topman Karel Van Eetvelt eind vorig jaar op de nieuwe bouwvergunning voor megashoppingcomplex Uplace. Sinds de projectontwikkelaar zijn eerste bouwvergunning aanvroeg, intussen tien jaar geleden, zijn de argumenten tegen het complex alleen maar versterkt: extra druk op de omliggende handelskernen, extra mobiliteitsproblemen... Daarom besliste de UNIZO-Raad van Bestuur zopas om ook deze nieuwe bouwvergunning aan te vechten.

 "We kunnen dit gewoonweg niet zo laten", verklaart Karel Van Eetvelt deze volgende procedurestap van UNIZO. "We zijn dit in de allereerste plaats verschuldigd aan onze handelaars, die onze gemeentekernen levend houden en die zo al uitdagingen genoeg moeten aangaan, zoals de omschakeling naar een multichannelaanpak: een fysieke winkel in combinatie met een webshop. De opkomst van e-commerce is trouwens een extra argument tégen de inplanting van nieuwe megashoppingcomplexen als Uplace. Klanten kopen van langsom meer online, waardoor we eerder minder dan méér winkelruimte nodig hebben. Waarbij we absoluut prioritair moeten kiezen voor de winkels in onze gemeentecentra. Niet alleen in het belang van die handelaars zelf, maar in het belang van iedereen. Want zonder winkels geen aantrekkelijke, levendige en veilige kernen."

 

Daarnaast blijven er ook de UNIZO-bedenkingen over de gevolgen voor de mobiliteit. Meer zelfs dan tien jaar geleden want de verkeersknoop in en rondom Brussel is er inmiddels alleen maar zwaarder op geworden.

 

UNIZO wijst ook op juridische bezwaren. Zo kadert de bouwvergunning binnen het Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan, waartegen ook al een juridische procedure loopt wegens partijdigheid en onzorgvuldigheid van de Vlaamse regering. Bovendien werd er geen nieuwe aanvraag gedaan: de oude aanvraag werd  - zonder aanpassing - opnieuw beoordeeld en vergund. Ook het Milieu-effectenrapport dateert reeds van 2011. Intussen werden nieuwe projecten gerealiseerd waarmee in de aanvraag nog geen rekening werd gehouden.

Volgens UNIZO neemt Uplace bijgevolg een erg groot risico als de bouwwerken zouden opgestart worden, rekening houdende met deze bezwaren en lopende procedures.

 

Meer weten? Contacteer UNIZO-woordvoerder Filip Horemans
T
02/212.25.77 - M 0478/22.37.51 - E-mail: filip.horemans@unizo.be

Meer over: Handelsvestiging, Socio-economische vergunning