Voor de ondernemers in Brussel: openen of sluiten tijdens de ‘paaspauze’?

Momenteel heeft de Brusselse Regering nog geen nieuwe steunmaatregelen aangekondigd naar aanleiding van de ‘paaspauze’. UNIZO vraagt dit aan de Brusselse regering: https://www.unizo.be/brussel/nieuws-pers/unizo-brussel-vraagt-verlenging-steunmaatregelen-voor-paaspauze. 

De ondernemers in het Brussels Gewest moeten dus vandaag geen rekening houden met eventueel andere steunmaatregelen om te beslissen rond opening of sluiting.  

Wie open blijft en op afspraak werkt, komt mogelijk in aanmerking voor een ENKEL overbruggingsrecht.

U moet dan aantonen dat u een omzetverlies heeft van minstens 40% in de maand voorafgaand aan de maand van de aanvraag en dat in vergelijking met dezelfde maand in 2019 (het pre-corona jaar). Dit is het zogenaamde crisisoverbruggingsrecht, als jouw omzet in de kalendermaand voorafgaand aan de maand waarvoor je steun vraagt met minstens 40% daalde ten opzichte van diezelfde kalendermaand in 2019 (het jaar voor de coronacrisis!). Deze maatregel geldt al vanaf januari 2021. 

Wanneer heb je eventueel recht op het DUBBEL  overbruggingsrecht?

Als het onmogelijk is om op afspraak te werken en je je activiteiten moet staken of alleen via click & collect of levering kan werken, dan heb je recht op het dubbele overbruggingsrecht

  • voor de maand maart 2021: voorwaarde is dat je winkel gesloten was vanaf 27 maart
  • voor de maand april 2021:  voorwaarde is dat je winkel gesloten is vanaf 1 april

Om dit dubbel overbruggingsrecht te verkrijgen, moet je bij je sociaal verzekeringsfonds aantonen dat het onmogelijk is om op afspraak te openen, bijvoorbeeld wegens niet rendabel, activiteit leent er zich niet toe, geen personeel beschikbaar…

Zie https://www.unizo.be/advies/crisis-overbruggingsrecht-wegens-corona-vervangingsinkomen-voor-zelfstandigen

 

Meer over: Corona, Brussel, Steunmaatregelen, Steunmaatregelen Brussels Gewest
Thema: Actueel