De coronasnelfie: Astrid Stockman

Ze mag dan wel de Slimste Sopraan Ter Wereld zijn, ook Astrid Stockman moet rekening houden met de strenge coronamaatregelen. In plaats van op de operabühne ergens gelijk waar op de aardbol, stuurt ze dezer dagen haar stem het universum rond vanuit haar eigen huiskamer. De impact van het coronaregime is zwaar. Hoe pakt Astrid het aan?   

Tekst: Sanderijn Vanleenhove - Foto: Pat Verbruggen, Johan Jacobs

Hoe voel je de coronacrisis in je werk? 

"Onze sector (cultuur en evenementen) heeft als allereerste de impact van deze crisis gevoeld, nog voor de overheid maatregelen als thuiswerken en sluitingen invoerde. De week voor de eerste maatregelen had ik concerten in woonzorgcentra, en daar begon men al vrijwillig de deuren te sluiten voor externen. Die concerten zijn - gelukkig - afgelast. Toen begon men evenementen onder de 1000 man te verbieden. Ik zat dus al een week met geannuleerde contracten toen de soft lockdown uiteindelijk werd ingevoerd." 

"Wij brengen mensen samen, maar het virus verspreidt zich net zo, dus alles wat wij doen, is afgelast. Ik had een tournee in de UK, eentje in Frankrijk, een concert in het Sportpaleis, een show voor televisiezender één, verschillende concerten in België.. Mijn agenda stond propvol, nu is alles leeg. Ik heb nog enkele tournees in de zomer, en ook daarvoor vrees ik het ergste. Ik vermoed dat wij de sector zullen zijn die het eerste de gevolgen van corona gevoeld heeft, en ook weer het laatst zal mogen opstarten."

Hoe ga je ermee om?

"Ik probeer voornamelijk te berusten. Ik voel dat weerstand bieden mij niet zal helpen. Ik focus op wat ik kan doen, op investeringen die me geen geld kosten en die me mijn métier en functie in de maatschappij doen herdenken. Ik zag mijn instagramvolgers op twee weken met bijna 30% omhoog gaan door de live concertjes die ik wekelijks geef vanuit mijn huiskamer en doordat mensen nu meer en meer online leven. Op zich ben ik daar niks mee, wat inkomsten betreft, maar ik ben ervan overtuigd dat die mensen bij me zullen blijven, doorheen en na de crisis. Ik voel enorm veel steun en verbondenheid. Verder kan ik niks doen dan afwachten en zien wat de toekomst brengt, zowel aan geleden schade als aan nieuwe mogelijkheden."

Hoe groot is de financiële kater?

"Die is best groot. Ik had een hoop grote opdrachten op stapel staan, en maart-apri-mei is traditioneel de drukste periode voor artiesten zoals ik. Deze maanden compenseren de rustigere januari-februari maanden, dus ja, het is een dubbele streep door de rekening. Veel organisatoren annuleren nu ook al shows en concerten in 2021, omdat ze geen risico's willen lopen of omdat sponsors nu afhaken. Dus dit is iets dat ik nog lang zal voelen."

Hoe ziet je dag er nu uit? 

"Ik word elke dag heel vroeg wakker. Ik ben gewoon van de wereld rond te reizen en dat elke dag anders is, nu zoek ik bewust structuur op. Ik zing elke dag, speel piano. Ik ga op zoek naar welke concrete dingen ik kan doen om mensen een moment van verpozing of troost te bieden. Ik zet in op online aanwezigheid, meer dan anders, omdat ik er meer tijd voor heb. Ik heb enorm veel virtuele interactie met mijn publiek. Ik zoek partnerschappen met ondernemers uit andere sectoren om bijvoorbeeld doelgroepen zoals senioren te bereiken met onze muziek. Ik sport elke dag, al is het maar een half uurtje, ik leef heel gestructureerd en gepland. Ik neem ook voor het eerst in jaren consequent vrijaf in mijn weekends, en daar geniet ik enorm van!"

Hoe ziet jouw werkplek er nu uit?

"Ik woon en werk alleen. Ik hoef dus geen kinderen te entertainen, chapeau voor mensen die dat nu volhouden bovenop hun werk. Alleen zijn is ook best een uitdaging, maar het geeft me wel ruimte en tijd om naar mezelf te luisteren, meer dan ooit. Helaas heb ik geen huisdier, daar zou ik nu wel heel blij mee zijn. Ik zit meestal aan mijn eettafel op mijn laptop te werken, of aan mijn piano die aan het raam staat."

Welke raad geef je aan ondernemers die nu ook in de miserie zitten?

"Ik kan weinig raad geven. Dit is een hele moeilijke situatie, we moeten daar niet dwaas over doen. Ik zal het zo zeggen; als je geen zin hebt om krampachtig 'om te denken' of naar het positieve te zoeken, dan hoeft dat nu ook niet. Incasseren is ok. Kwaad of triest zijn is ok. Dit is voor iedereen nieuw, we moeten er allemaal door, en niemand weet wie de andere kant van de tunnel zal bereiken."

"Ik kan jullie enkel toewensen dat deze nood ook een deugd brengt, dat je ergens aan de slag kan met een aspect van je onderneming dat misschien verwaarloosd werd. Of misschien kan je je netwerk doorzoeken en een hand reiken naar een andere ondernemer, samen brainstormen of jullie iets voor elkaar kunnen betekenen nu. Anders zou dit alles echt extreem zinloos geweest zijn. Ik wens iedereen in elk geval het allerbeste en ik leef mee met eenieder bij wie deze crisis hard aankomt. Ik hoop oprecht dat we elkaar hierna terug mogen vinden. Veel moed!"

Alles weten over de impact van corona op jouw onderneming?

Check onze coronapagina