Je wordt overspoeld met de verhalen van de zorg, de voorschriften van de politici en ziet al eens een positief verhaal opduiken op radio en televisie. Maar een echt realistisch beeld van de coronacrisis vinden wij dat niet. En daar willen we iets aan veranderen. Dus vroegen wij aan enkele ondernemers om ons te vertellen hoe zij de crisis beleven. Zitten ze in zak en as? Hebben ze financiële problemen? Hun trouwe medewerkers moeten ontslaan? Of vonden ze een creatieve manier om met de lockdown om te gaan? Hebben ze zich heruitgevonden? En hoe? Elk van die ondernemers willen wij een stem geven. Dit zijn: de gezichten van de crisis.
“Mentaal is het een zwaar parcours geweest. Ik heb een hele strenge analyse moeten maken van wat ik deed, waarom ik het deed en wat het opbracht. En ik heb leren ‘nee’ zeggen. De coronacrisis heeft me met mijn neus op de feiten gedrukt. Maar dat was nodig." (Klik op de foto voor het verhaal van Charlotte)
"Een business model - en zelfs een sector - moet toch in staat zijn om een moeilijke periode te overbruggen, zonder instant hulp van derden (lees: de staat) – want vroeg of laat zal de rekening moeten worden betaald? Ik zie de coronacrisis eerder als opportuniteit.“ (Klik op de foto voor het verhaal van Dirk)
“Rooskleurig ziet de toekomst er niet uit, maar de meeste kermisuitbaters richten hun blik op een goede heropstart in het voorjaar. Al hebben we nu even zin om in de zetel te liggen en onze mentale gezondheid weer op punt te krijgen voor we weer invliegen.” (Klik op de foto voor het verhaal van Steve)
"Er is nood aan een pakket van maatregelen om alle getroffen kmo’s en al hun medewerkers die ze tewerkstellen, een redelijke kans te geven om uit deze crisis te geraken." (Klik op de foto voor het verhaal van Karel)
"Als die premie er niet opnieuw komt, zullen héél wat winkelhiers hun deuren voor altijd moeten sluiten. Wanneer we morgen terug open mogen, zijn de klappen bij ons al lang uitgedeeld." (Klik op de foto voor het verhaal van Ann)
"In februari ging ik van start. Achteraf bekeken het slechts mogelijke moment, want met de foodtruck dacht ik vooral festivals af te schuimen. Tijdens de lockdown moest ik al meteen overschakelen naar thuisleveringen. Niet simpel als nieuweling." (Klik op de foto voor het verhaal van Stephanie)
"Vaak wordt gepraat over omzetverlies. Binnen onze sector is deze bijna 100%. Evenementen zijn het eerste wat sneuvelt. Onze klanten zijn restaurants, cafés, feestzalen, ... Wij leven van close contact. Van sfeer en gezelligheid." (Klik op de foto voor het verhaal van Tom)
Ondernemen is voor mij een basisrecht. Door de huidige maatregelen worden de investeringen die wij al jarenlang weloverwogen en gecalculeerd doen, versus de belastingen en RSZ die jaren betaald werden, een negatief verhaal." (Klik op de foto voor het verhaal van Jimmy)
"Ik voel me nu dubbel en dik bestraft voor mijn voorzichtigheid. Maar ik geloof rotsvast in deze zaak op een schitterende, unieke locatie en ik wil dus de handdoek niet in de ring gooien. Daarom heb ik mijn woonhuis nu verkocht. Om te kunnen overleven.” (Klik op de foto voor het verhaal van Rudi)
“Het is vooral de vraag hoe rap mensen zullen durven terugkomen wanneer het weer mag. Sommigen willen wachten tot het vaccinatieplan volledig is uitgerold, maar wanneer is dat?"
"Ik vrees dat de echte crisis nog voor de deur staat wanneer de faillissementen boven water komen en de media na corona daarop vliegt, wat het consumentengedrag door angst misschien weer zal beïnvloeden. Is de overheid daar al mee bezig?"
Wij zorgen ervoor dat die gehoord wordt bij de regering en bij alle beleidsmakers.
Wil je weten waar UNIZO op dit moment voor strijdt?
Lees het in de blog van onze gedelegeerd bestuurder, Danny Van Assche
Wij willen je stem als ondernemer luider laten klinken en sterker laten doorwegen in het beleid.
Daarom is jouw steun als lid extra belangrijk.
Zo kunnen we onze slagkracht vergroten en harder met onze vuisten op ministeriële tafels slaan.
Ik steun UNIZO om op te komen voor mijn belangen!
Zoek een psycholoog in je buurt