"De hinderpremie is een must"

Ann Buyse en haar man Bruno hebben 7 kledingzaken aan de Westkust. Wat dat betekent? Leven van toerisme, en van de vakanties. “Onze belangrijkste vakanties zijn paas- en herfstvakantie. In die vakanties wordt 20% van onze jaaromzet gedraaid. Winkelhieren aan de Kust is héél speciaal. Je leeft van vakanties en mooie weekends. Webshops hebben geen zin omdat je grotendeels van het toerisme leeft."

"De sluiting in het voorjaar in de belangrijke paasvakantie en een deel van de lange weekends was voor ons als ondernemers een ramp. We zetten een webshop op, postten onze collecties via sociale media en reden van dorp tot dorp om dankbaar bestellingen thuis te leveren. We haalden misschien 0.1% van onze totale omzet via een webshop.

"We haalden misschien 0.1% van onze totale omzet via een webshop."

 

Samen met ons team (8 medewerkers, 1 interimkracht, 1 flexijobber en 6 jobstudenten) hebben we een uitdagende en zware zomer gedraaid. We hebben allerlei acties op poten gezet, extra bezetting voorzien in de winkels voor de veiligheidsvoorschriften te kunnen garanderen. We hebben geïnvesteerd in tonnen handgels, ontsmettingsmiddelen, handschoenen en mondmaskers. Wij en ons personeel waren moe... maar voldaan."

"Ondertussen waren wij al een paar weken ons aan het voorbereiden voor de laatste topvakantie aan de kust. Eén die broodnodig is om reserves op te bouwen voor de moeilijke winter aan de kust. Op vrijdag 30 oktober net voor sluitingstijd van onze winkels vernamen we het trieste nieuws: onze winkels moesten wéér dicht. De paniek sloeg toe. Want voor onze kleine organisatie zitten we al gauw aan circa 21.000 euro huur per maand, en dan nog alle andere lopende kosten.

De hinderpremie is een must om te overleven"

 

Met de huidige steunmaatregelen is overleven onmogelijk. De hinderpremie was een must om te kunnen overleven in de paasvakantie.  Als die premie er niet opnieuw komt, zullen héél wat winkelhiers hun deuren voor altijd moeten sluiten. De echte herfstvakantie is voorbij en dat betekent dat de Kust in winterslaap gaat. Wanneer we morgen terug open mogen, zijn de klappen bij ons al lang uitgedeeld. Een vooruitzicht naar de kerstvakantie is het enige wat ons nog rest, maar zonder extra steunmaatregelen is zelfs dat al lang geen vooruitzicht meer.”

UNIZO wil elke ondernemer een stem geven!

Wij zorgen ervoor dat die gehoord wordt bij de regering en bij alle beleidsmakers.
Wil je weten waar UNIZO op dit moment voor strijdt? 

Lees het in de blog van onze gedelegeerd bestuurder, Danny Van Assche

Wij willen je stem als ondernemer luider laten klinken en sterker laten doorwegen in het beleid.
Daarom is jouw steun als lid extra belangrijk.
Zo kunnen we onze slagkracht vergroten en harder met onze vuisten op ministeriële tafels slaan.

Ik steun UNIZO om op te komen voor mijn belangen!