Indien je als handelaar consumptiegoederen (bv. meubels, elektronica,…) verkoopt aan consumenten, dan weet je dat je aan allerhande garantieregels moet voldoen. Welnu, de welbekende garantieregels worden op bepaalde punten sterk gewijzigd en uitgebreid voor overeenkomsten gesloten vanaf 1 juni 2022. Tijd dus om je nieuwe verplichtingen na te gaan en je algemene voorwaarden op punt te stellen! Hieronder geven we je de belangrijkste wijzigingen mee.
We focussen op de bepalingen voor overeenkomsten voor de verkoop van consumptiegoederen, al dan niet met digitale elementen. “Digitale elementen” zijn, bijvoorbeeld, voorgeïnstalleerde toepassingen of apps op je smartphone of laptop… Die digitale elementen vallen voortaan, nog explicieter dan voorheen, onder dezelfde garantieregels. Daarnaast komen er ook specifieke regels voor overeenkomsten voor de levering van digitale inhoud en diensten. Maar daar zullen we hier slechts beperkt op ingaan.
De nieuwe garantieregels zijn uiteraard uitgebreider dan wij hier meegeven. We beperken ons hier tot de essentie. Heb je specifieke vragen over, bijvoorbeeld, de conformiteit van je algemene voorwaarden met de nieuwe wetgeving, dan raden we je aan om beroep te doen op een expert.
Ledenvoordeel: Als UNIZO-lid kan je je jouw juridische documenten en contracten laten nalezen en controleren door een expert aan een vast tarief van € 95 (excl. btw) per document.
Tot nu toe moet je als verkoper enkel 2 jaar (wettelijke) garantie verlenen op zogenaamde “consumptiegoederen” (TV, meubels, wasmachine,…). Vanaf 1 juni 2022 strekt de garantie zich ook meer expliciet uit tot de digitale elementen die geïntegreerd zijn in of verbonden zijn met goederen (bv. apps geïnstalleerd op een smartwatch, smartphone, tablet, domotica, gps, laptops…) en op digitale diensten (bv. video on demand, streaming, cloudopslag,…) en digitale inhoud (bv. video-en muziekbestanden, apps, e-books, digitale spellen,…).
De wettelijke garantie bedraagt op dit moment twee jaar en ook vanaf 1 juni 2022 zal dit zo blijven. Voor goederen met digitale elementen kan de garantietermijn in sommige gevallen wel langer zijn.
Wat wel wijzigt, is de verlenging van de ‘omkering van de bewijslast’ van een half jaar naar twee jaar. Dat principe is in het voordeel van de consument en houdt een vermoeden in dat een gebrek aan een goed al aanwezig was op het moment van levering. Dat is een voorwaarde om recht te hebben op garantie.
Concreet betekent dit dat de ondernemer gedurende twee jaar zal moeten bewijzen dat het gebrek veroorzaakt is door een verkeerd gebruik van de consument. Nu is dit zes maanden. Europa verplicht de lidstaten om die periode naar minimum één jaar te brengen. Door die periode op twee jaar te brengen heeft de regering dus besloten om verder te gaan dan Europa vereist. Dat bewijs zal bovendien zeer moeilijk te leveren zijn.
Op dit moment somt de wet enkele voorwaarden op waaraan een goed moet voldoen om in overeenstemming te zijn met de overeenkomst. Als aan die voorwaarden niet voldaan is en er dus sprake is van een conformiteitsgebrek, kan de consument beroep doen op de remedies (herstel, vervanging, prijsvermindering, ontbinding) onder de garantie. Zo is er bijvoorbeeld sprake van een conformiteitsgebrek indien het goed niet in overeenstemming is met de beschrijving die de verkoper gegeven heeft, het niet geschikt is voor het gebruik waartoe goederen van dezelfde soort gewoonlijk dienen,…
Die lijst wordt nu uitgebreid en voornamelijk geactualiseerd (digitale context). Ook wordt er een onderscheid gemaakt tussen objectieve en subjectieve conformiteitsvereisten.
Op dit moment kan je in je algemene voorwaarden bepalen dat de consument je op de hoogte moet brengen van een gebrek binnen twee maanden vanaf het moment de consument het gebrek heeft vastgesteld. De wet bepaalt hier niets over. Vanaf 1 juni 2022 is het wettelijk bepaald dat de consument je binnen de twee maanden op de hoogte moet brengen van het gebrek. Het is dus overbodig om dit in je algemene voorwaarden op te nemen. In je algemene voorwaarden kan je de consument wel meer tijd geven om het gebrek te melden.
Wanneer je tweedehandsgoederen verkoopt, mag je de garantietermijn vandaag al inkorten tot (minimum) één jaar. Vanaf 1 juni mag dat nog steeds, op voorwaarde dat je de consument hier duidelijk van op de hoogte hebt gebracht. Het is aan jou om te bewijzen dat je hieraan hebt voldaan. Je houdt hier dan ook het best een schriftelijk bewijs van bij.
Ook de remedies waarop de consument recht heeft onder de wettelijke garantie en onder welke voorwaarden worden gedetailleerder uitgewerkt. In de praktijk zal er echter weinig veranderen, al worden de regels nu wel duidelijker. Op dit moment bestaat er reeds een hiërarchie: herstel/vervanging en indien dat niet mogelijk is, prijsvermindering of ontbinding.
De nieuwe regels bepalen nu meer expliciet wanneer je herstel of vervanging kan weigeren (bv. indien de kosten van herstel onevenredig zijn m.b.t. de waarde van het goed) en wanneer de consument prijsvermindering of ontbinding kan vragen. Zo wordt nu expliciet bepaald dat de consument die remedies kan vragen wanneer het gebrek blijft bestaan ondanks je poging om het te herstellen of wanneer het gebrek zo ernstig is dat een onmiddellijke prijsvermindering of ontbinding van de koopovereenkomst gerechtvaardigd is.
Er wordt nu eveneens expliciet bepaald dat de consument de ontbinding kan vragen door dit louter aan jou te melden. In dat geval moet de consument de goederen naar jou zenden, volledig op jouw kosten en moet je de consument terugbetalen op het moment dat je de goederen ontvangt. Bij de terugbetaling kan je wel rekening houden met het gebruik dat de consument van het goed heeft gehad sinds de levering! Je kan hier eveneens rekening mee houden wanneer je de consument een prijsvermindering toekent. Opgelet! Wanneer de consument de vervanging van het goed vraagt, mag je geen vergoeding vragen voor het gebruik van het goed voorafgaand aan de vervanging.
De consument heeft in ieder geval recht op twee jaar garantie. Je kan er echter voor kiezen om de garantie uit te breiden: bv. door een langere garantietermijn ter beschikking te stellen, te bepalen dat je een vervangtoestel ter beschikking zal stellen etc. Dit noemt men een commerciële garantie.
De regels waaraan een commerciële garantie moet voldoen, worden nu duidelijker gesteld. Zo wordt nu expliciet bepaald dat het commerciële garantiebewijs in duidelijke en begrijpelijke taal moet worden opgesteld en in een taal die de consument begrijpt. Ook moet je expliciet vermelden wat de consument moet doen om van de garantie gebruik te kunnen maken, op welke goederen de garantie betrekking heeft en met welke voorwaarden de consument rekening moet houden.
Zoals voorheen dien je ook nog steeds je naam en adres te vermelden alsook dat de consument bij wet recht heeft op kosteloze remedies van de verkoper in geval van een conformiteitsgebrek van het consumptiegoed en dat die remedies niet worden aangetast door de commerciële garantie.
Er wordt nu ook expliciet bepaald dat wanneer je de garantie in je reclame mooier voorstelt dan die in werkelijkheid is, de consument recht heeft op wat je hebt beloofd in je reclame.
Tot slot, wanneer de fabrikant een commerciële garantie van “duurzaamheid” geeft voor een bepaald consumptiegoed, dan is de fabrikant ten opzichte van de consument rechtstreeks aansprakelijk voor de gehele duur van de commerciële garantie.
Als je dieren verkoopt, moet je hier vandaag al twee jaar garantie op geven. De wetgever heeft er echter voor gekozen om voor dieren andere, specifieke garantieregels op te stellen. Tot op het moment dat die er zijn, zal je de huidige garantiewetgeving moeten respecteren. De nieuwe regels die van toepassing zullen zijn vanaf 1 juni 2022 op consumptiegoederen – bv. de verlengde “omkering van de bewijslast” – zullen dus niet van toepassing zijn op de verkoop van dieren!
Op dit moment is die specifieke regelgeving echter nog niet bekend.