Els van Daele pakte via Road to Action haar uitdagingen aan

Els van Daele startte met voetreflexologie als hobby. Na een opleiding van drie jaar, begon ze in 2002 als voetreflexoloog in bijberoep. Toen ze klaar was om de overstap naar een hoofdberoep te maken, klopte ze met al haar vragen aan bij UNIZO. Road to Action was precies de begeleiding die ze zocht.

“Ik had mijn financieel plan zelf opgesteld”, vertelt Els. “Maar ik ben een realist. Met wat goochelen kun je alle cijfers laten kloppen. Daarom wou ik een tweede opinie. Samen met coach Els zocht ik naar fouten en verkeerde redeneringen. Zit mijn loon er wel in verrekend? Wat is het break-evenpunt? We namen de cijfers van elke maand onder de loep. Wanneer verwachtte ik minder inkomsten? Kon ik dat opvullen met andere activiteiten? Enzovoort.”

Het fijne aan Els is dat ze ook oog heeft voor het ondernemen zelf. Zo doken we in mijn ondernemingsplan. En zochten we manieren om mijn kwaliteiten in de verf te zetten en nieuwe ideeën uit te werken. Ze liet me ook inzien dat ik niet langer een werknemer was. Dat ik zelf voor brood op de plank moest zorgen.”

Marketing en netwerken uitbouwen

“Ik sta voor heel wat uitdagingen. Want voetreflexologie is voor veel mensen een vage term. Zelfs ik dacht in het begin dat het alleen om voetmassage ging. Ik moet potentiële klanten dus overtuigen van de meerwaarde. Ik ben geen dokter, maar voetreflexologie draagt bij tot ontspanning en welzijn, toch de basisstenen voor een gezond leven of een sneller herstel”, vervolgt Els. “Daarom kreeg eerst mijn website een update met duidelijke informatie. Daarna ging ik aan de slag met contentmarketing. Ik maakte een jaarplan om op regelmatige tijdstippen foto’s en filmpjes, teksten en weetjes op sociale media te plaatsen. Zo vergroot ik mijn zichtbaarheid. In mijn eigen streek deed ik mee aan de klantendag en de kerstmarkt. Els raadde me ook aan om mijn netwerk uit te breiden en mijn diensten aan te bieden aan voedingsdeskundigen, levenscoaches en artsen.”

Ander perspectief

“Ik vinkte ondertussen al een deel van mijn to-dolijstje af ondanks het vele werk. Nu staat alles even op een laag pitje door het coronavirus. Maar in plaats van te panikeren, benut ik deze ademruimte om projecten uit te werken en creatief aan de slag te gaan. Want mijn klanten komen wel terug. En mijn cursisten sta ik online bij.”

Els hield me een spiegel voor, en confronteerde me met mijn zwakke en sterkte punten. Ze heeft een brede kennis waardoor ze zaken in een ander perspectief plaatst. Dat was erg leerrijk. Ze toonde mij de juiste weg. Daardoor sta ik veel steviger in mijn schoenen. En heb ik nu echt plezier in wat ik doe”, vertelt Els. “Want als ondernemer sta je voor diverse uitdagingen. Dat maakt het ook zo boeiend. Maar laat je zeker af en toe ondersteunen door iemand die met een frisse blik naar je onderneming kijkt. Road to Action is daarvoor een echte aanrader.”

Coach Els over Road to Action

“Vaak klopt een ondernemer met een specifieke vraag aan bij ons”, volgens coach Els. “Meestal is dit eerder het gevolg van een probleem, dan het probleem zelf. Daarom is het belangrijk om het hele plaatje te bekijken: producten, klantengroep, processen… Pas dan krijg je als coach een goed idee van de werking van de onderneming.”

“De overstap van bijberoep naar hoofdberoep is vaak een logische stap wanneer een praktijk groeit. Maar het financiële is dikwijls een heikel punt. Het vaste inkomen van de deeltijdse job valt weg en dat moet je zo snel mogelijk opvangen. Durven zeggen welk inkomen je vanuit je zelfstandige activiteit verwacht, is belangrijk. Van daaruit bereken je dan een break-evenpunt. Waarbij je een antwoord zoekt op de vraag: welke omzet moet ik halen om al mijn variabele en vaste kosten te kunnen betalen, inbegrepen het loon dat ik wens?”

“Els stond stil bij het model met de negen bouwstenen dat wij hanteren. Deze tool hielp haar bijvoorbeeld om te bepalen wie haar klanten zijn. Ik zorgde ervoor dat het niet bij algemeenheden bleef. Ik vroeg door tot we het best mogelijke zicht kregen op klanten, producten en diensten, marketing. Pas daarna werkten we de andere aspecten uit, zoals het financiële plan.”

Ben jij een (startende) ondernemer en wil je weten of je op de goede weg zit? Klop dan aan bij UNIZO en ontdek wat Road to Action voor jou in petto heeft.

Ik wil alles weten

Meer info: Starten