Opgelet!Deze maatregel liep af op 31 januari 2021 en werd niet verlengd! |
De terechte vrees bestaat dat je net als heel wat ondernemers met betalingsproblemen kampt of erger, afstevent op een faillissement. De inkomsten vallen terug, maar de kosten blijven. Hoewel de regering al veel maatregelen nam om deze problemen op te vangen (bv. uitstel van betaling voor fiscale en sociale schulden, economische werkloosheid, kredietverlening), volstaan die niet altijd. Daarom schort de regering tijdelijk de handhavingsmaatregelen (moratorium) op voor ondernemers met schulden. Heb je schulden als ondernemer dan word je tot en met 31 januari 2021 beschermd tegen inbeslagname en faillissement. Voorwaarde is wel dat je als ondernemer op 18 maart 2020 nog in goede doen was.
Moe(s)t je als onderneming verplicht je deuren sluiten omwille van de coronamaatregelen (besluit van 1/11/2020) dan kan je binnenkort automatisch en tijdelijk een beroep doen op een wettelijke opschorting. Oude én nieuwe schulden kunnen tijdelijk niet onder dwang ingevorderd worden. De opschorting betekent concreet dat:
Belangrijk is dat deze maatregel helemaal géén afbreuk doet aan de plicht tot betaling van de schulden. Het is dus geen alibi om niet meer te betalen. Wie kan betalen, moet betalen, ook al is een gedwongen invordering tijdelijk niet meer mogelijk. De voorzitter van de ondernemingsrechtbank kan nog steeds en op verzoek van schuldeisers de tijdelijke opschorting opheffen, waardoor het helemaal geen vrijgeleide is om de situatie te misbruiken.
De bescherming is in werking getreden op 24 december 2020 en zal van toepassing zijn tot en met 31 januari 2021.