De oorlog in Oekraïne laat niemand onberoerd. Niet alleen burgers laten hun solidariteit blijken door Oekraïnse vluchtelingen op te vangen, ook de verschillende Europese overheden nemen maatregelen. Door de vele sancties die de verschillende Europese landen hebben afgekondigd, is er heel wat veranderd voor bedrijven die in Rusland actief zijn. En uiteraard is ook handel met Oekraïne zelf sterk bemoeilijkt. Hieronder sommen we de vragen op waar ondernemers het vaakst mee zitten.
OPROEP: Via de campagne #PlekVrij, een initiatief van staatssecretaris Sammy Mahdi, kunnen gezinnen zich kandidaat stellen om Oekraïense vluchtelingen die naar België komen op te vangen. Een mooi signaal dat UNIZO mee ondersteunt. Heb ook jij een plek vrij, dan kan je dat melden via (de website van) je gemeente. Niemand kan afzijdig blijven bij het drama dat zich afspeelt in Oekraïne. Ook wij bij UNIZO niet. Wil ook jij je steentje bijdragen? Doe dan een gift via het Belgisch consortium 12-12... |
Tussen 23 februari en vandaag heeft de Europese Unie drie sanctiepakketten getroffen. Hieronder kan u een overzicht vinden van de belangrijkste Europese sancties.
Financiële sancties
i. Bank Otkritie
ii. Novikombank
iii. Promsvyazbank
iv. Bank Rossiya
v. Sovcombank
vi. VNESHECONOMBANK (VEB)
vii. VTB BANK
De gevolgen zijn dat betalingen uit Rusland of betalingen naar Rusland op korte termijn niet of zeer moeilijk uitgevoerd zullen kunnen worden. Wij adviseren om geen betaaltransacties te doen naar Rusland zonder daar eerst met uw bank contact over op te nemen.
Export
Er geldt een exportverbod voor goederen uit bepaalde sectoren naar Rusland, Wit-Rusland en de zogenaamde ‘non-government controlled’ regio’s (Luhansk & Donetsk):
Import
Geviseerde bedrijven en personen
Er gelden specifieke sancties voor specifieke entiteiten en personen in Rusland.
Wij raden aan om na te gaan of een van uw (zaken)partners onder de specifieke sancties valt, kan u de lijst raadplegen via deze website. Daarvoor zal u wel een (gratis) account moeten aanmaken.
Overige sancties
Heel wat andere landen hebben sancties genomen tegen Rusland na de inval in Oekraïne. Hieronder kan u een niet-exhaustieve lijst van buitenlandse sancties tegen Rusland terugvinden.
Rusland heeft het luchtruim gesloten voor o.a. alle lidstaten van de Europese Unie. Verder gelden een aantal financiële sancties die vooral gericht zijn op buitenlandse valuta in Rusland houden. De algemene verwachting is dat er nog Russische tegenacties zullen volgen die een grotere impact op Westerse bedrijven kunnen hebben.
Het spreekt voor zicht dat de oorlog in de Europese achtertuin gevolgen zal hebben voor het Belgische bedrijfsleven. Er zijn directe en indirecte gevolgen door de Russische invasie in Oekraïne.
Directe gevolgen:
Indirecte gevolgen
Stap 1: Ga eerst en vooral na of uw bedrijf activiteiten heeft die onder de rechtstreekse sancties valt. Of u met andere woorden exporteur bent van één van de producten die onder het exportverbod vallen, rechtstreeks goederen uit Luhansk, Donetsk of de Krim invoert, producten importeert uit Wit-Rusland die onder de importban vallen,…
Stap 2: Breng ook indirecte afhankelijkheden in kaart. O.m. leveranciers met grote Russische afhankelijkheid e.d.m., mogelijke betaalproblemen van Russische klanten, transportmoeilijkheden, stijgende prijzen van bepaalde grondstoffen
Stap 3: Bekijk of het opportuun is om nieuwe afzetmarkten of leveranciers te zoeken voor uw producten. Ga ook na of er alternatieven beschikbaar zijn voor door u gebruikte producten met een beperktere Russische afhankelijkheid.
Stap 4: In het geval dat uw activiteiten zo erg leiden onder de crisis, kan u beroep doen op het systeem van tijdelijke werkloosheid voor uw werknemers.
Transport naar Rusland kan nog, maar zal veel moeilijker verlopen. Een aantal grote leveranciersbedrijven hebben reeds aangegeven niet meer in Rusland te leveren (o.m. UPS & Fedex).
Ook de Belgische douane heeft aangegeven dat alle producten bestemd voor export naar Rusland, Wit-Rusland en Oekraïne geselecteerd zullen worden voor controle (al dan niet fysiek). De goederen worden extra gecontroleerd om na te gaan of ze niet onder de sancties vallen die de Europese Unie reeds getroffen heeft (zie hierboven). Hou dus rekening met extra controles en vertragingen wanneer u uitvoert naar één van deze landen.
Wanneer het onmogelijk is voor bepaalde werknemers om te werken door de oorlog in Oekraïne (o.m. door problemen bij de aanvoer van grondstoffen of materialen of exportproblemen) kan u bij de RVA tijdelijke werkloosheid aanvragen voor uw werknemers.
De federale overheid heeft bovendien beslist om dit tot eind juni toe te staan onder de vereenvoudigde tijdelijke werkloosheid wegens corona.
Voor werknemers die vastzitten in Oekraïne zal in principe geen tijdelijke werkloosheid worden aanvaard.
Unizo bekijkt welke acties we zelf zullen opzetten. In elk geval zijn reeds in verschillende lokale ondernemersverenigingen initiatieven opgezet. Indien u zelf acties hebt opgezet kan u dit melden via oekraine@unizo.be. Bovendien kan je ook een gift doen via het Belgisch consortium 12-12.
OPROEP: Via de campagne #PlekVrij, een initiatief van staatssecretaris Sammy Mahdi, kunnen gezinnen zich kandidaat stellen om Oekraïense vluchtelingen die naar België komen op te vangen. Een mooi signaal dat UNIZO mee ondersteunt. Heb ook jij een plek vrij, dan kan je dat melden via (de website van) je gemeente.
Dat kan inderdaad. Door een beslissing van Europa hebben de Oekraïense vluchtelingen een zogenaamd ‘tijdelijk beschermingsstatuut’ gekregen, waardoor ze in België als werknemer of zelfstandige aan de slag kunnen, of een beroepsopleiding, volwassenenonderwijs, … kunnen volgen. Dat statuut is één jaar geldig, maar Europa kan dat nog verlengen tot maximaal 3 jaar.
Maar zoals steeds zijn er enkele formaliteiten aan verbonden:
Aanmelding
Oekraïense vluchtelingen die hier als werknemer of zelfstandige aan de slag willen gaan, moeten zich eerst aanmelden bij het registratiecentrum (Brussels Expo Paleis 8, Heizel Verregat, 1000 Brussel) met hun Oekraïense identiteitsdocumentatie. Ze krijgen dan een attest van tijdelijke bescherming. Met dit attest geeft het gemeentebestuur van de woonplaats aan de vluchteling een zogenaamde ‘A-kaart’ af die één jaar geldig is.
Aan de slag als zelfstandige
Om als zelfstandige aan de slag te gaan, moet een Oekraiënse vluchteling niet alleen die A-kaart hebben, maar ook een beroepskaart. Die moeten ze aanvragen via het online WSE-loket (indien ze in Vlaanderen verblijven) of bij een erkend ondernemingsloket (als ze in Brussel verblijven)
Aan de slag als werknemer
Door het tijdelijke beschermingsstatuut (dat aangetoond wordt door de A-kaart), moet een Oekraiënse vluchteling die hier als werknemer aan de slag wilt, geen arbeidsvergunning aanvragen. Ze kunnen dus gewoon zo aan de slag.
Sommige Oekraïeners waren al vóór de oorlog hier, en hebben dus al een vergunning. Die blijft dan ook gewoon doorlopen:
Meer informatie
Op 3 maart 2022 beslisten de bevoegde ministers om Oekraïense vluchtelingen een tijdelijk statuut toe te kennen, waardoor ze recht hebben op opvang, onderwijs, werk, … zonder een asielprocedure te moeten doorlopen. Deze tijdelijke erkenning kan verlengd worden voor de totale tijdsduur van het conflict. Oekraïners die tijdelijke bescherming hebben gekregen, hebben dus het recht om in België te werken als werknemer of zelfstandige. In dat laatste geval moet hij of zij wel in het bezit zijn van een beroepskaart. Meer info vind je hier.
Afgezien van het hogervermelde systeem van tijdelijke werkloosheid, heeft de Vlaamse overheid ook beslist dat de overbruggingslening (die oorspronkelijk bedoeld was voor corona) ook toegankelijk wordt voor bedrijven die zware hinder ondervinden door de oorlog en daardoor op korte termijn in financieringsproblemen dreigen te komen. Alle info over de overbruggingslening vind je hier.
Buitenlandse zaken geeft momenteel een negatief reisadvies voor niet-essentiële reizen naar zowel Rusland als Oekraïne.
Voor meer info:
Rusland: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/rusland
Oekraïne: https://diplomatie.belgium.be/nl/Diensten/Op_reis_in_het_buitenland/reisadviezen/oekraine