Freelance ondernemen in tijden van corona

We trappen een open deur in als we stellen dat freelance ondernemen in tijden van corona geen evidente zaak is. UNIZO Love to be free lijst voor jou als freelancer alle ondersteuning op die we jou vandaag kunnen bieden. Heb jij nog specifieke noden of vragen? Aarzel dan niet om ons te contacteren op freelancers@unizo.be!

Welke steunmaatregelen zijn er voor freelancers in coronatijden?

 

Zie jij nog door het bos de bomen? En waar kom jij nu heel concreet wél of niet voor in aanmerking? UNIZO Love to be free zet alles netjes op een rijtje voor jou. Met de nodige tips en handige links voor verdere opvolging. (Opgelet: Ben je actief in de Brusselse creatieve of eventsector? Dit zijn de extra steunmaatregelen!)

Ontdek hier de steunmaatregelen.

Hoe vang ik annuleringen van opdrachten op een creatieve manier op?

 

Creativiteit is een van de kerneigenschappen van een freelancer. Dus ook wanneer corona in het land is. Terwijl de regering noodzakelijke, maar drastische maatregelen neemt om de verspreiding van het virus tegen te gaan, zoeken heel wat freelancers naar een creatieve manier om toch ondernemend te blijven. UNIZO Love to be free helpt een handje en verzamelt tal van nuttige tips.

Check hoe je annuleringen kan opvangen.

Wat als ik ziek of werkonbekwaam ben?

 

Wist je dat je als zelfstandige al vanaf je eerste ziektedag een uitkering kan krijgen van je ziekenfonds? Enkel als je korter dan 8 dagen ziek bent, heb je er geen recht op. Deze en andere tips, handige links en een webinar met expert Frederik Vandermeirsch vind je op deze pagina.

Leer wat je kan doen in geval van ziekte of werkonbekwaamheid

Jouw welzijn als ondernemer

 

Ook als zelfstandige kan je het corona-ouderschapsverlof aanvragen! 

Kom jij hiervoor in aanmerking?

Weet je het even niet meer en heb je nood aan een luisterend oor om je zorgen, stress of eenzaamheid mee te delen? Dan kan je terecht bij de Luisterlijn van onze partner Liantis.

Liantis Luisterlijn: we luisteren naar jouw verhaal

Liantis zet zich in voor psychosociaal welzijn tijdens corona. Dat doen ze aan de hand van concrete videolessen rond slaaphygiëne, angst, motiviatie, verbondenheid, enz.

Bekijk hier de video's

Partner Dyzo komt op voor zelfstandige ondernemers in moeilijkheden. Dyzo doet dit door begeleiding op maat van ondernemers, door ondersteuning van tussenpersonen, door studie van het doelpubliek en door sensibilisering van de maatschappij.

Hoe kan Dyzo jou helpen?

Hoe kan ik me beter verzekeren als freelancer?

 

Door het betalen van de wettelijke sociale bijdragen heb je als zelfstandige recht op bijvoorbeeld een wettelijk pensioen, tussenkomst bij arbeidsongeschiktheid via de mutualiteit, kinderbijslag en gedeeltelijke terugbetaling van dokterskosten. Helaas bieden deze zaken slechts een beperkte zekerheid. Om hieraan tegemoet te komen kan je als zelfstandige zelf een aantal aanvullende voorzieningen treffen door middel van het Gewaarborgd Inkomen en Sociaal Vrij Aanvullend Pensioen. Neem dus het heft in eigen handen en zorg voor je aanvullende bescherming!

Lees hoe je beter verzekerd bent!

Maak je kenbaar als ondernemer van hier!

 

Mensen zoeken vandaag meer dan ooit bewust naar lokale / Belgische dienstverleners. Vindbaarheid is dan ook cruciaal! Samen met de Vlaamse overheid lanceerde UNIZO daarom het Koop in je buurt platform. Ook als freelancer is het relevant om hier op aanwezig te zijn. Want hoe meer kanalen verwijzen naar jouw aanbod, hoe beter, toch?!

Registreer je hier

Bekijk de voordelen van onze partners.

 

Ondernemers dat (brood)nodige beetje zuurstof schenken? Daar zetten ook UNIZO's partners zich voor in.  We lijsten ze voor je op! #SamenTegenCorona

Bekijk ze hier

Back to Business 

 

We zijn er nog niet, maar er is licht aan het einde van de nog lange tunnel. De voorschriften die de Nationale Veiligheidsraad ons de voorbije weken oplegde, worden stilaan versoepeld. Steeds meer ondernemers kunnen geleidelijk opnieuw aan de slag. Maar zo'n heropstart heeft wel wat voorbereiding nodig. Waar moet je nu precies rekening mee houden? Hoe zit het met je financiële balans na corona? En welk persoonlijk beschermingsmateriaal? Met deze tips helpen wij jou graag BACK TO BUSINESS!

Wij helpen je Back To Business

Download de Toolkit Back To Business

 

Toolbox 'Business as Unusual'

 

Waar liggen nu de opportuniteiten voor jouw onderneming? Met deze toolkit helpen wij jou graag op weg om ze te ontdekken. Zo kan je met een slim plan voor de toekomst én een dosis goeie moed terug vooruit kijken. De toolkit bestaat enerzijds uit onze SOAR-analyse, die je helpt om inzicht te krijgen in je huidige situatie, en anderzijds de 14 megatrendfiches, die een blik werpen op de invloedrijke lange-termijnontwikkelingen en hun impact op onze samenleving.

Download de toolbox Business as Unusual

Mijn business en corona

 

Hoe ga ik veilig om met klanten? Mijn grondstofprijzen zijn gestegen, mag ik nu zelf ook mijn prijzen aanpassen? Mag ik mijn handelshuurcontract opzeggen? Geldt corona eigenlijk als overmacht?  Ontdek hieronder het antwoord op deze en andere vragen!

Alle antwoorden op je vragen

 

Hoe overleef ik deze crisis?

 

Als ondernemer heb je wellicht ook nood aan minder 'hard' nieuws. Je stelt jezelf misschien de vraag hoe je in deze coronatijden toch zuurstof in je onderneming kan pompen, of hoe je creatief met de crisis kan omgaan... Daarom is er deze pagina. Hier vind je nuttige en inspirerende blogberichten, webinars en tal van tips & tricks, los van de juridische/economische info die je op onze coronapagina vindt. 

Laat je inspireren

Hoe komt UNIZO op voor jou in deze coronacrisis?

 

UNIZO ondersteunt je als ondernemer op vele vlakken. Voor alle updates van informatie en advies kan je persoonlijk bij ons terecht. Ondertussen komen we bij politici en beleidsmakers op voor jouw belangen en laten we jouw stem horen. Wil je weten welke acties en strijdpunten we momenteel voeren voor jou? 

Volg het via de blog van de UNIZO gelegeerd bestuurder

 

Starten in coronatijden?

 

Ook voor starters zijn dit geen evidente tijden en slaat de twijfel mogelijk toe. Hoe pakken ondernemers het aan die in volle crisis toch zijn opgestart en welke tips geven zij?

Je leest het hier!