Heropening van je zaak: hoe zit het dan met je coronasteunmaatregelen?

Het overlegcomité besliste om enkele coronamaatregelen te versoepelen, zoals de kappers die weer de deuren mogen openen. Stel dat je zaak terug open mag, wat gebeurt er dan met jouw steunmaatregelen? Kan je die nog aanvragen voor de maand februari?

overbrugging

Wat met jouw dubbel overbruggingsrecht?

Als je kappersszaak tot nu toe voldeed aan de voorwaarden voor het dubbel overbruggingsrecht,dan zal je die ook voor de maand februari kunnen aanvragen. Concreet wil dat zeggen dat jij, als je vanaf 13 februari open mag, het dubbel overbruggingsrecht nog zal kunnen aanvragen voor de maand februari, op voorwaarde dat je (naast click & collect) geen diensten geleverd hebt (B2B of B2C) tot die 13de februari.

Op dit moment is het nog niet duidelijk of het dubbel overbruggingsrecht na februari nog verder verlengd wordt, maar moest dat het geval zijn, zal je uiteraard vanaf maart geen dubbel overbruggingsrecht meer kunnen aanvragen. Je valt dan terug op het ‘nieuwe systeem’, wat in praktijk betekent dat je recht hebt op het (enkelvoudig) crisisoverbruggingsrecht als je kan aantonen dat je in februari 2021 40% omzetverlies had ten opzichte van februari 2019.

Alles over het overbruggingsrecht

Wat met het Vlaams beschermingsmechanisme?

  • Voor januari zal je als kapper uiteraard beroep kunnen doen op het Vlaams Beschermingsmechanisme voor de maand januari, en dus 10% van hun omzet als steun uitbetaald krijgen.
  • Als je vanaf 13 februari je deuren weer mag openen, zal je moeten kiezen:
    • Ofwel kan je een beroep doen op het Beschermingsmechanisme voor de maand februari, en dus 10% van de omzet die jij realiseerde in februari 2020 als steun krijgen, met specifieke minima en maxima. Wat die maxinma en minima precies zijn, wordt nog beslist op de Ministerraad morgen.
      Voorwaarde is dan wel dat jij kan aantonen dat je in februari 60% omzetverlies had ten opzichte van dezelfde maand in 2020.
    • Als je geen omzetverlies wil of kan aantonen, dan zal je voor de maand februari de steun ook kunnen aanvragen als ‘verplicht gesloten beroep’, zonder omzetverlies aan te tonen. Maar dan zal de steun ook berekend worden op het aantal dagen dat je verplicht gesloten was. Je zal dan met andere woorden maar de helft van de steun krijgen.

Voor de maand februari zal je als kapper dus een keuze moeten maken voor het verkrijgen van dat Vlaams Beschermingsmechanisme: ofwel omzetverlies aantonen, en dan de volledige steun voor die maand krijgen, ofwel geen omzetverlies aantonen maar dan krijg je maar de helft van de steun.

Alles over het Vlaams Beschermingsmechanisme

Ben je gevestigd in Brussel?

Alles over de Brusselse premies

Schade inhalen door op zondag te werken of langer open te blijven?

Als kapper ben je niet gebonden aan de wetgeving over openingsuren. Die wet geldt enkel voor retailers die producten verkopen, maar niet voor dienstverleners. Dat betekent dus dat de niet – medische contactberoepen inderdaad hun schade zullen kunnen inhalen door ook op zondag te werken, of door langere openingsuren te voorzien, of te werken op hun normale sluitingsdag.