Wie wordt HIB'er van het Jaar?

'HIB'ers' zijn makers die het Handmade in Belgium-label (HIB-label) hebben gekregen voor de authentieke en ambachtelijke kwaliteitsproducten die ze maken in België. Met het label kunnen HIB'ers zich onderscheiden van de industriële massaproductie. Zie hieronder wie de provinciale laureaten zijn. De nationale winnaar - de HIB'er van het Jaar - wordt bekendgemaakt op 28 mei! 

AtelierO is dé HIB’er van het Jaar!

Atelier0 is een familiebedrijf gespecialiseerd in het maken orthesen en steunzolen op maat. Al tientallen jaren maken ze orthesen op maat voor kinderen met CP, een hersenaandoening. Deze aandoening kan erg uiteenlopende gevolgen hebben, waardoor elke patiënt uniek is. Een uniek probleem vraagt om een individuele benadering. Daarom zetten ze bij AtelierO in op 100% maatwerk. Orthesen zijn technische hulpmiddelen die de patiënt ondersteunen bij het staan en lopen. Ook voor de steunzolen gebruiken ze meer verfijnde technieken dan de grotere spelers in deze sector en kiezen ze opnieuw voor 100% maatwerk.

Ga naar de website!

 

 

 

Dit zijn de andere laureaten voor HIB'er van het Jaar 2019

Simple comme Bonjour is Antwerpse HIB’er van het Jaar!

Inneke Goyvaerts is goudsmid en maakt handgemaakte juwelen van A tot Z op maat. Inneke streeft naar een zo natuurlijk mogelijk productieproces. Zo gebruikt ze enkel natuurlijke materialen om haar producten te behandelen, gebruikt ze gerecycleerde verpakkingen en zet ze 100% in op gerecycleerd en fairtrade goud! Met haar juwelen wil ze mensen een herinnering geven aan allerlei gebeurtenissen. Van heuglijke momenten zoals een trouw, verloving, verjaardag en geboorte, tot minder fijne momenten zoals een rouwperiode.

Check de website!

Bekijk hun filmpje!
 

Chocoladehuis Boon is Limburgse HIB’er van het Jaar!

Chocoladehuis Boon maakt unieke chocoladecreaties en artisanale pralines. Maatwerk, kwaliteit en creativiteit spelen daarbij een belangrijke rol. De creaties zijn het werk van een sterk duo. Inge is een krak in het bedenken van nieuwe originele concepten en haar man Patrick maakt als chocolatier vervolgens alles mogelijk. Namen als Paul Smith, Harrod's, Nike, BMW, … behoren tot het cliënteel. Elk seizoen slagen ze erin zichzelf te overtreffen met nieuwe en unieke creaties in eigen concept en ontwikkeling.

Check de website!  

Check hun filmpje!

Berloumi is Oost-Vlaamse HIB’er van het Jaar!

Berloumi is het gevolg van een uit de hand gelopen hobby. David De Coster had aanvankelijk de bedoeling om wat zuivel te maken van boeren uit de buurt. Maar als snel kwam de succesvolle kaas Berloumi op de markt en breidde David zijn assortiment aan zuivelproducten uit (viVie, Ricotta, Labneh, BerloumiBio, …). David werkt enkel met lokale boeren en biologische producten, maar hecht ook veel belang aan innovatie, voedselveiligheid en creativiteit! In slechts drie jaar tijd heeft hij met zijn ambachtelijk producten een sterk merk op de markt gebracht.

Ga naar de website!

Bekijk hun filmpje!

Flandrien Kaas is West-Vlaamse HIB’er van het Jaar!

Jan Desmet en Helga Deloof van Flandrien Kaas laten ambacht en technologie hand in hand gaan. De productie van hun kaas gebeurt volgens een traditioneel recept en met expertise van een ervaren kaasmeester. De ambacht staat centraal, van de selectie van de melk bij lokale landbouwbedrijven tot de vele handarbeid binnen het ganse productieproces. Deze manier van werken geeft de kaas zijn unieke karakter en dat wordt op internationaal vlak sterk gewaardeerd. Zo sleept de kaas al verschillende jaren na elkaar verschillende prijzen in de wacht op o.a. de World Cheese Awards.

Check de website! 

Bekijk hun filmpje!

Ook al staat de digitalisering verder dan ooit, er zijn nog heel wat 'handmakers' in België actief. En UNIZO gelooft in de toekomst van de maakindustrie. Handmakers die focussen op innovatie en aandacht hebben voor nieuwe vormen van economie dragen bij tot economische welvaart van België.

Met deze verkiezing wil UNIZO HIB'ers in een positief daglicht zetten. Uit de vijf provinciale HIB'ers, verkiest een professionele jury uiteindelijk de nationale HIB'er van het Jaar.

Enkel makers mét het HIB-label mogen deelnemen aan deze wedstrijd.

 

Meer informatie over het HIB-label?

Die vind je hier!

 

Een vraag? Stel ze via hib@unizo.be 

Projectpartners