Hoe blijf je financieel fit tijdens en na de coronacrisis?

De coronacrisis heeft een grote impact op ons allemaal, niet in het minst op de financiële situatie van ondernemers. 

Ook in deze coronatijden staan de coaches van onze UNIZO-begeleidingen paraat.

Hier alvast 6 tips van onze coaches Ann-Sofie en Greet. 

1 Maak de balans op

Maak een stand van zaken op van je financiële situatie. Bereken hoeveel vaste kosten je hebt op maandbasis en hoeveel maanden buffer je nog op je rekening hebt staan. Bekijk welke klantenvorderingen je nog kan innen, of je nog voorraad kan afbouwen, spreek met je leveranciers en verhuurder…

2 Zorg voor 3 scenario's

Staar je niet alleen blind op het nu. Het is op dit moment belangrijker dan ooit om vooruit te kijken en de impact van de crisis op jouw inkomsten, kosten en vooral op jouw cashflow in kaart te brengen. Werk daarom, zoals het een goed financieel plan betaamt, 3 scenario’s uit:

  • Een best case scenario
  • Een normal case scenario
  • Een worst case scenario

Met deze scenario’s kom je te weten waar je vandaag staat en welke richting je al dan niet wil uitgaan.  Analyseer vooraf ook grondig jouw kostenstructuur. Kijk hierbij welke kosten niet essentieel zijn en probeer deze zoveel mogelijk te beperken.  

3 Bekijk kritisch jouw aanbod.

Welke zaken leverden jou het meeste marge op? Hoe kan je deze zaken nog meer laten groeien en finetunen? Welke veranderingen zijn er op de markt en hoe doen je concurrenten het?

Gebruik je tijd om creatief te zijn en ‘out of the box’ te denken. Zeker nu je van thuis uit werkt: onderschat de kracht niet van alles even los te laten, even een uurtje in de natuur te gaan wandelen, te genieten van de lentezon, om daarna opnieuw met frisse ideeën te starten en je bedrijf dag na dag future-proof te houden.  

4 Wees open

Communiceer -zoals steeds - open en eerlijk met jouw strategische partners.

Maak gebruik van de maatregelen die de regering aankondigde. Zie hiervoor ook onze coronapagina en dan meer bepaald het puntje kredieten/huur.

5 Weekplanning

Bekijk kritisch jouw normale weekplanning. Misschien had je al die tijd het gevoel dat je wel goed bezig was, maar dat er toch nog ruimte tot verbetering was…Gebruik de tijd die je nu hebt om jezelf opnieuw efficiënter te organiseren. En vergeet niet, als ondernemer is het belangrijk niet alleen te werken IN, maar ook AAN jouw bedrijf.

6 Laat je begeleiden

Ten slotte, laat je ondersteunen en begeleiden. Ondernemers die vaststellen dat de motor van hun zaak even sputtert of op zoek zijn naar een klankbord, kunnen steeds bij UNIZO terecht. Onze coaches helpen je graag verder op weg om meer inzicht te krijgen in je financiën. Via onze één-op-één-begeleiding Financieel inzicht versterk je je financiële kennis en krijgen je cijfers meer context. Aarzel dus niet om ons vrijblijvend te contacteren of surf naar onze begeleidingspagina voor meer informatie.

Ook met al je andere vragen kan je bij UNIZO terecht, we zijn er 7 op 7 om je te helpen met alle soort vragen: juridisch, financieel… Ook in tijden van corona zorgen we ervoor  dat het voor elke ondernemer duidelijk is welke steunmaatregelen er bestaan voor zijn of haar specifieke situatie.

Ontdek onze coronapagina!