Uit cijfers van Vias Institute blijkt dat maar liefst 43 procent van de ondernemers slachtoffer werd van cybercriminaliteit. Een op drie ondernemers ziet cybercriminaliteit als grootste veiligheidsrisico. Maar, en dat is een probleem, bijna 4 op 10 ondernemers geeft aan onvoldoende voorbereid te zijn op cybercriminaliteit. Nochtans is cyberveiligheid is van cruciaal belang voor onze welvaart en onze veiligheid. Ons dagelijks leven en onze economieën raken meer en meer vervlochten met digitale technologieën.
Op de website www.cybersecuritycoalition.be vind je verschillende brochures terug met plannen en tips om de cyberveiligheid van je onderneming te verhogen.
Ook het nemen van een cyberverzekeringen kan een deel van de oplossing vormen. Het nemen van een verzekering betekent natuurlijk wel niet dat men geen preventieve en beschermende maatregelen meer moet nemen. We raden aan enkele verzekeringen te vergelijken. De verzekeringsmakelaars kunnen de sectoren en individuele ondernemers daarbij bijstaan.
Europa creëert een cyberbeveiligingscertificering voor specifieke producten, diensten en processen. Het certificaat heeft drie zekerheidsniveaus die het cyberbeveiligingsrisico aangeven (“basis”, “substantieel” en “hoog”). Een hoog zekerheidsniveau betekent bijvoorbeeld dat het gecertificeerde product de strengste beveiligingstests heeft doorstaan. Alle lidstaten zullen dit certificaat erkennen, zodat zaken doen over de grenzen heen nog makkelijker wordt.
Is zo'n certificaat verplicht?
Neen, als verkoper kan je zelf beslissen of je je producten laat certificeren. De kans bestaat wel dat Europa voor bepaalde producten, diensten of processen een certificaat gaan verplichten om de werking van de interne markt te verbeteren. Bovendien kan andere wetgeving op nationaal of EU-niveau gebruikmaken van bestaande regelingen om op eenvoudige wijze toekomstige verplichtingen voor producten of systemen te beschrijven.
Zodra je weet hebt van een cyberincident neem je contact op met CERT.be, de politie en eventueel de Gegevensbeschermingsautoriteit. Elke melding is belangrijk in de strijd tegen cybercriminaliteit. Aangifte is bovendien nodig als je een verzekeringspolis hebt afgesloten.
5. Door een klacht kan de politie ook de opstart naar een mogelijke dader starten. Om gerechtelijke stappen te ondernemen moeten sporen worden verzameld. De computer crime unit zal dan met uw toestemming bv. een kopie van uw harde schijf nemen en een volledige memory-dump met informatie die in het geheugen van de computer zat, terwijl die nog aanstond. De politie zal dus zo veel mogelijk gegevens van het aangetaste systeem kopiëren. De bedoeling is om met deze gegevens het misdrijf aan te tonen, alles in kaart te brengen en zo sporen naar daders te ontdekken. Om sporen te verzamelen is het belangrijk dat je de computer niet afsluit tijdens of na een aanval. Koppel zeker ook de systemen los van het netwerk om de infectie niet verder te verspreiden!