Hoe zit het met de ventilatie en verluchting op jouw bedrijf?

ventilatie luchtreiniging bedrijf

Hoe is het gesteld met de lucht in jouw bedrijf? Waarom zijn ventilatie en luchtreiniging nu zo belangrijk? Doe je best aan ventileren, verluchten of reinigen? Moet je de CO2 meten? Wat is de maximaal toegelaten concentratie? Welke luchtreinigingssystemen installeer je best? Liantis stelde een infofiche op met alles wat je moet weten voor een gezonde, virusvrije werklucht! 

Download de infofiche

Waarom zijn ventilatie en luchtreiniging zo belangrijk? 

Mondmaskers, social distancing en plexiglas beschermen tegen de zwaardere virusdeeltjes die ongeveer binnen een straal van anderhalve meten neerdwarrelen. De lichtere virusdeeltjes echter blijven rondzweven in de lucht. In een slecht verluchte ruimte kunnen die 'aerosols' zich opstapelen en ook voor besmetting van het coronavirus zorgen op grotere afstand dan 1,5 meter. Ventileren zorgt dan voor de nodige aanvoer van verse lucht, en door de lucht te reinigen haal je de aerosols uit de lucht. Hoe zorg je nu voor een goede ventilatie en luchtreiniging? Je leest het in de infofiche hieronder.

Moet ik verplicht een CO2-meter voorzien op de werkvloer? 

De verplichting om een CO2-meter te voorzien, is vandaag strikt genomn niet meer van toepassing. Er is dus geen specifieke verplichting om een CO2-meter te plaatsen op de werkvloer. Maar dat neemt niet weg dat je toch best de nodige maatregelen neemt voor een goede verluchting. Zo ben je nu al verplicht om een voldoende luchtkwaliteit te voorzien op de werkvloer. Hoewel je  dus niet verplicht bent om die voortdurend te meten met ene CO2-meter, moet de kwaliteit wel voldoende zijn. En daarom is een  CO2-meter toch nuttig. Want mensen ademen CO2 uit. Doen ze dat in een niet-verluchte of niet-geventileerde ruimte, dan zal het CO2-gehalte snel stijgen. Het is dus een goede indicatie voor de luchtkwaliteit op jouw werkvloer. 

Is het niet mogelijk om verse lucht aan te voeren? 

Dan kan je bovenop de wettelijke verplichtingen nog extra luchtreinigingssystemen voorzien. Er bestaan verschillende types, onder meer in de vorm van alleenstaande mobiele units zoals een systeem met een HEPA-filter. Welke je best kiest? En of je ook ventilatoren kan gebruiken? En wat met decentrale warmtewisselaars? Je leest het in de infofiche hieronder.

Correct ventileren en luchtreinigen in coronatijden

Hoe is het gesteld met de luchtkwaliteit in jouw bedrijf? Zijn de CO2-waarden in orde? Worden de ruimtes voldoende geventileerd? Welke luchtreiniging voorzie je best? Wat kan je nog allemaal doen om de virusdeeltjes te neutraliseren? Liantis stelde een infofiche op met alles wat je moet weten voor een gezonde werklucht!

Leer correct ventileren en luchtreiningen