Ik importeer uit of exporteer naar China. Wat nu?

Opgelet, vanaf 28 maart middernacht mogen buitenlanders China niet meer binnen. Deze maatregel geldt ook voor buitenlanders die al in het bezit zijn van een geldig visum of zelfs een verblijfsvergunning: Meer informatie

Uitzonderingen zijn mogelijk, bijvoorbeeld visumaanvragen omwille van humanitaire redenen. Voor meer informatie contacteer je best de Chinese ambassade.   

Vlaanderen voerde in 2018 voor meer dan 6 miljard euro uit naar China terwijl de Vlaamse invoer vanuit China dat jaar maar liefst meer dan 13 miljard bedroeg.

Vlaamse importeurs & exporteurs die zaken doen met China zullen daarom zeer waarschijnlijk geconfronteerd worden met problemen in de supply chain en logistiek, en zeker in het lucht – en vrachtverkeer.  Als alternatief voor deze lucht- en zeevracht van en naar China bestaat er nu ook het treintransport (dat niet geïmpacteerd is). 

Tegelijk merken we wel dat de productie in China terug op gang begint te komen, al kan het nog wel even duren voor die terug op volle kracht draait. In tussentijd Vlaamse exporteurs die impact ondervinden van het Coronavirus kunnen natuurlijk terecht bij het Agentschap Flanders Investment & Trade. Vragen kunnen gesteld worden via Exportadvies-corona@fitagency.be en op de website van het Agentschap.

Andere info die je moet weten over de impact van het coronavirus op jouw bedrijf?

Ga naar het overzicht

Meer info: Corona
Thema: Actueel