Kan u zomaar werken uitvoeren of diensten leveren in andere EU-landen?

Laatste aanpassing: 
24/08/2020

Er bestaat als zelfstandige inderdaad de mogelijkheid om gedurende een korte periode diensten te verrichten in een andere lidstaat van de Europese Unie. Tijdelijk werken uitvoeren in een andere EU-lidstaat wordt ook wel detachering genoemd (voor meer informatie zie de website van de Federale Overheidsdienst Werkgelegenheid:https://werk.belgie.be/nl/themas/internationaal/detachering/begrip-en-fo... ).

Aan de detachering zijn een aantal voorwaarden verbonden.

  • U moet in België reeds enige tijd een zeker activiteit van betekenis hebben uitgevoerd (vb minstens een paar maanden actief als zelfstandige in uw beroep) en u zal er ook voor moeten zorgen dat u bij terugkeer uw activiteiten kan verder zetten (vb alle infrastructuur en middelen nodig bij het beroep moeten behouden blijven). De aard van de werkzaamheden die u tijdelijk zal uitvoeren op bestemming moeten kunnen worden aangetoond.
  • De duur van de arbeid mag niet meer dan 12 maanden bedragen. Deze termijn is onder voorwaarden verlengbaar tot maximaal twee jaar.
  • Wat betreft de sociale zekerheid dient u als zelfstandige bij het RSVZ een formulier A1 aan te vragen waarmee u kan bewijzen gedetacheerd te zijn. In geval van sociale inspectie bewijst dit formulier dat u in het uitzendland, in casu België, verzekerd bent. Voor uw medewerkers vraagt u het A1 formulier aan de de RSZ.

Wenst u meer uitgebreide informatie of heeft u nog vragen? Aarzel niet onze adviseur UNIZO Internationaal te contacteren via Unizo Ondernemerslijn!

Meer over: Internationaal, Internationale tewerkstelling

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het UNIZO Kennisnet:
geef je zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer UNIZO Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor je klaar!