Kan u zomaar werken uitvoeren of diensten leveren in andere EU-landen?

Er bestaat als zelfstandige inderdaad de mogelijkheid om gedurende een korte periode diensten te verrichten in een andere lidstaat van de Europese Unie. Tijdelijk werken uitvoeren in een andere EU-lidstaat wordt ook wel detachering genoemd.

Aan de detachering zijn een aantal voorwaarden verbonden.

  • U moet in België reeds enige tijd een zeker activiteit van betekenis hebben uitgevoerd (vb minstens een paar maanden actief als zelfstandige in uw beroep) en u zal er ook voor moeten zorgen dat u bij terugkeer uw activiteiten kan verder zetten (vb alle infrastructuur en middelen nodig bij het beroep moeten behouden blijven). De aard van de werkzaamheden die u tijdelijk zal uitvoeren op bestemming moeten kunnen worden aangetoond.
  • De duur van de arbeid mag niet meer dan 12 maanden bedragen. Deze termijn is onder voorwaarden verlengbaar tot maximaal twee jaar.
  • Wat betreft de sociale zekerheid dient u als zelfstandige bij het RSVZ een formulier A1 aan te vragen waarmee u kan bewijzen gedetacheerd te zijn. In geval van sociale inspectie bewijst dit formulier dat u in het uitzendland, in casu België, verzekerd bent. Voor uw medewerkers vraagt u het A1 formulier aan de de RSZ.

Wenst u meer uitgebreide informatie of heeft u nog vragen? Aarzel niet onze adviseur UNIZO Internationaal te contacteren via Unizo Ondernemerslijn!

Meer over: Internationaal, Internationale tewerkstelling

Op zoek naar meer ondernemersinfo?

UNIZO ondernemerslijn - 0800 20 750Voor andere nuttige ondernemersinfo
raadpleeg hier het Unizo Kennisnet:
geef uw zoekterm in of zoek per thema
of trefwoord in onze databank.

Of contacteer Unizo Ondernemerslijn voor
een persoonlijk eerstelijns advies of een
nuttig contact.

Ons adviesteam staat voor u klaar!