Algemeen Boerensyndicaat, Bemefa, Boerenbond, Comeos, Fevia, Fédération Wallone de l'Agriculture, UCM en UNIZO: “Raak niet aan verbod op verkoop met verlies”

De Belgische regering moet het bestaande verbod om met verlies te verkopen bevestigen. Aanpassingen aan het verbod op verkoop met verlies dreigen rechtsonzekerheid en een negatieve impact te hebben op de volledige voedselketen. Dat zeggen de organisaties Algemeen Boerensyndicaat, Bemefa, Boerenbond, Comeos, Fevia, Fédération Wallonne de l’Agriculture, UCM en UNIZO. De organisaties schreven daarvoor een gezamenlijke brief naar de regering Di Rupo met de vraag om niet aan het verbod te raken. Vorige week stelde het Europees Hof van Justitie in een beschikking dat het Belgische verbod op verkoop met verlies in strijd is met de Europese regelgeving voor zover dat consumentenbescherming het doel zou zijn. Daarmee legde het Hof de bal opnieuw in het kamp van de Belgische rechters en regering die de knoop definitief moeten doorhakken. Het verbod kan echter, volgens de organisaties, blijven bestaan als de regering bevestigt dat het verbod niet consumentenbescherming, maar wel eerlijke concurrentie beoogt, wat ook de effectieve doelstelling is. Maar nu zou de regering het verbod alsnog willen aanpassen. Volgens de organisaties zou een aanpassing het prijspeil voor de consument niet duurzaam naar beneden drukken. Enkel structurele maatregelen, zoals op het vlak van fiscaliteit en loonkost, kan de inflatie tegengaan. Raken aan het verbod op verkoop met verlies, is voor de organisaties dan ook geen optie.

Op dit moment werkt de regering aan een nieuw Wetboek Economisch Recht, waarin ook de regels rond verbod op verkoop met verlies vervat moeten worden. De organisaties willen dat het verbod op verkoop met verlies effectief behouden blijft. Het verbod afschaffen zou nefaste gevolgen hebben voor de economie. De kracht van ons Belgische winkellandschap is net dat er een rijk en divers aanbod is van grote en kleine winkels. Buurtwinkel en supermarkt, boetieks en grote winkels vullen elkaar perfect aan. In veel landen heeft de consument die rijke keuze niet meer. Een verbod op verkoop met verlies moet er immers voor zorgen dat iedere handelaar in België zich kan ontwikkelen. Het sluit misbruik van machtsposities uit, sterkere spelers kunnen kleinere niet uit de markt duwen. Of nieuwkomers kunnen zich met absolute dumpingprijzen geen plaats op de markt veroveren. Daarnaast zou een aanpassing opnieuw voor rechtsonzekerheid zorgen, net nu er dankzij de wet van 2010 meer duidelijkheid is. Zo integreert de wet van 2010 de criteria van de rechtspraak voor de berekening van de bevoorradings-of herbevoorradingsprijs in een wettelijke definitie. De organisaties pleiten ervoor dat enkel definitieve en verworven kortingen in aanmerking komen, die bovendien enkel betrekking mogen hebben op de aankoop van producten.

Nadere info over dit persbericht:
Sanderijn Vanleenhove, UNIZO-woordvoerster, 02/212 25 44