Coberec en UNIZO: 'Enkel controle en cash-verbod in buurlanden kan metaaldiefstallen tegengaan'

Koperdieven verkopen gestolen waar in buurlanden zonder cash-verbod of identificatieverplichting

Contante betalingen verbieden, lost het probleem van metaaldiefstallen niet op. Dieven verkopen hun gestolen goederen gewoon in onze buurlanden waar geen cash-verbod of identificatieplicht bestaat”, zegt Coberec, de bij UNIZO aangesloten federatie van schroothandelaren. Gisteren keurde de ministerraad de maatregel goed dat schroothandelaren geen cashaankopen mogen doen van koperkabels. Volgens Coberec is de identificatieplicht een voldoende maatregel die de vergunde schrootbedrijven nu al toepassen. Het cash-verbod kan enkel werken als dat in heel Europa of minstens de buurlanden van toepassing is en als er controle gebeurt in België op de illegalen die opereren naast de vergunde schroothandel. De organisatie pleit dan ook voor controle en een cash-verbod in alle omringende landen.

Vandaag is de schroothandelaar al wettelijk verplicht om zijn klant te identificeren via een kopie van de identiteitskaart. Als iedereen dit correct toepast, voldoet deze regel volgens Coberec om metaaldiefstallen  te ontmoedigen. In Duitsland en Luxemburg bestaat de identificatieplicht niet en in Nederland bestaat die slechts in afgezwakte vorm sinds begin 2013. Een dief die anoniem zijn gestolen goederen wil verkopen, is snel het kleine België uit om dat te doen. Wie zonder identificatie zijn goederen in België wil verkopen, kan dat enkel via het illegale circuit. 

Cash-verbod schaadt economie
Daarnaast wijst de organisatie op het feit dat particulieren nog steeds contant geld verkiezen. Ze gaan daarvoor desnoods naar het buitenland. Uit onderzoek in Noord-Frankrijk blijkt de particuliere aankoop bij de schroothandel door de invoering van een cash-verbod met 30 procent tot 40 procent daalt. De metaaldiefstallen nemen echter niet in aantal af. Een cash-verbod invoeren in ons land voorkomt geen diefstallen en drijft bovendien de particulieren met ter goeder trouw ingezamelde metalen naar het buitenland. Met zware economische gevolgen vandien.

Identificatieplicht en cash-verbod in Europa
COBEREC verwijst naar de ervaring met het project Operation Tornado in Engeland. Naast een identificatieplicht zoals in België, waren er omkaderende maatregelen zoals een trainingsprogramma van de politie en andere middelen om de identificatieplicht af te dwingen. Dat project leidde na 6 maanden tot 40 procent tot 60 procent minder diefstallen.
COBEREC gelooft wel in een cash-verbod, maar enkel wanneer dit in Europa, of minstens in alle buurlanden, van toepassing is. Daarnaast pleit de organisatie in de buurlanden voor een controlesysteem zoals het in ons land bestaat. 

Nadere info over dit persbericht:
Sanderijn Vanleenhove, UNIZO-woordvoerster, 02/212 25 44
Jan Vermoesen, Directeur van COBEREC : 0473/85.46.45 of info@coberec.be