'Foorkramers uitstervend ras?'

  • 15% minder ‘foorkramers’ dan in 2003
  • UNIZO bepleit doordacht ‘foorbeleid’

Vandaag is het Pinksteren. Traditioneel vinden dit weekend dan ook in verschillende steden en gemeenten kermissen plaats. “Maar hoe lang nog”, vraagt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt zich af. Van 2003 tot vorig jaar nam het aantal kermisattracties af van 447 naar 379. Dat is een daling met 15 procent (bron: Graydon). In vergelijking met 2011 was er een daling met 10 procent. De ondernemersorganisatie vreest voor de toekomst van het beroep van foorkramer. “Het wordt de foorondernemers ook niet gemakkelijk gemaakt. Ze zien zich geconfronteerd met een strenge wetgeving, grote investeringskosten, een dalende rentabiliteit en vooral met meer en meer tegenkanting van buurtbewoners.”, aldus UNIZO. De ondernemersorganisatie vraagt steden en gemeenten daarom naar een doordacht ‘foorbeleid’. UNIZO denkt daarbij aan ruimte voor overleg met de foorondernemers, duidelijke afspraken rond lawaaihinder, een concreet afgebakend gebied en een bereikbaarheidsplan.

Daarnaast benadrukt de ondernemersorganisatie het belang van een kermis voor het sociaal en economische weefsel van een stad of gemeente. Een kermis zorgt voor een grotere omzet voor de nabijgelegen horeca en winkelstraten en is een belangrijk onderdeel van de citymarketing. “Daarom hoort een kermis ook thuis in het centrum van een stad of gemeente”, besluit UNIZO.
De ondernemersorganisatie verwijst naar de Sinksenfoor in Antwerpen. Die lokt jaarlijkse zowat een miljoen mensen. Die bezoekers blijven niet enkel op de foor, maar trekken ook naar de winkelstraten en de binnenstad. Zo genereren de winkelstraten op het parcours naar de Zuiderdokken tijdens de Sinksenfoor altijd meer omzet. Ook voor de horeca in de binnenstad is de Sinksenfoor een topperiode. Toch dreigde na protest van buurtbewoners een verbod voor de Sinksenfoor op de Zuiderdokken. Intussen kan de kermis wel plaatsvinden, maar het hele dossier bracht toch schade toe aan de foorondernemers en de hele sector. 

Nadere info over dit persbericht:
Sanderijn Vanleenhove, UNIZO-woordvoerster, 02/212 25 44