Malafide reclameronselaar die zelf door hem opgelichte ondernemers dagvaardt is wereld op zijn kop

“Een reclameronselaar die zelf ondernemers dagvaardt, is gewoon te gek voor woorden”, zegt UNIZO over het Limburgse bedrijf XL Media. Meerdere jaren geeft XL Media zich uit als bedrijvengids in opdracht van officiële organisaties als politie en brandweer om ondernemers zo een betalende advertentie te ontlokken. Bij de FOD Economie staat XL Media op de zwarte lijst, UNIZO stelde zich al eerder burgerlijke partij om een strafonderzoek af te dwingen en de rechtbank van Koophandel Brussel erkende dat XL Media oneerlijke handelspraktijken hanteert. En terwijl nog een beroep loopt tegen het bedrijf, daagt XL Media nu zelf vijf ondernemers voor de rechtbank wegens onbetaalde facturen. “De wereld op zijn kop”, aldus UNIZO. De organisatie blijft ondernemers waarschuwen voor malafide reclameronselaars en raadt aan niet zomaar een document te ondertekenen. Wie toch gedupeerd is, reageer best niet en betaalt onder geen beding. Ondernemers met vragen over reclameronselaars, kunnen terecht op het UNIZO Service Center.

Vorig jaar stelde UNIZO zich burgerlijke partij tegen XL Media om zo een strafonderzoek in te stellen. De onderzoeksrechter in Hasselt vroeg toen evenwel een buitenvervolgingstelling. Ongewoon, aangezien enkel de zaakvoerder van XL Media werd verhoord en niet de gedupeerden of de FOD Economie. UNIZO tekende daarop beroep aan bij de Kamer van Inbeschuldigingstelling in Antwerpen. De uitspraak moet nog komen en toch dagvaardt XL Media nu zelf ondernemers. Eén ondernemer verscheen al voor de rechtbank, de vier anderen volgen deze en volgende maand.

Gerechtelijke procedures tegen reclameronselaars
Voor UNIZO was het niet de eerste keer dat ze zich burgerlijke partij stelde tegen een reclameronselaar. De voorbije jaren betaalde de organisatie al meer dan €21.000 gerechtskosten in lopende procedures tegen dergelijke oplichters. Dat bleek vaak een moeilijke zaak, onder meer omdat de oplichters vanuit het buitenland opereren of voortdurend onder een andere naam werken. Bovendien maken niet alle parketten een prioriteit van dit soort criminaliteit. De nieuwe wet tegen reclameronselaars van vorig jaar, zorgt ervoor dat malafide reclameronselaars met forse geldboetes streng bestraft worden.

Zelf gedupeerd?
"Niet reageren en zeker niets betalen blijft de boodschap", waarschuwt UNIZO. Ondernemers die hierover vragen hebben, kunnen 24u op 24u terecht bij het UNIZO Service Center op 078 35 39 39 of via service@unizo.be.

Bericht aan de redacties: Wij kunnen u in contact brengen met ondernemers die hierover willen getuigen.

Nadere info over dit persbericht:
Sanderijn Vanleenhove, UNIZO-woordvoerster, 02/212 25 07