Markant vzw en UNIZO: Daphne Aers wint 15e WOMED Award, de prijs voor de vrouwelijke ondernemer van het jaar

Kim Vandenplas is Belofte van het Jaar

Daphne Aers (34j) van TNS uit Eeklo is de vrouwelijke ondernemer van het jaar. Markant vzw en UNIZO verkozen haar gisteren op de  15e WOMED Award (Women in Enterprise and Development). De award bekroont vrouwelijke ondernemers die op succesvolle wijze minstens vijf jaar in hoofdberoep een  eigen onderneming runnen.  Daarnaast moeten de vrouwelijke ondernemers zich maatschappelijk inzetten en betrokkenheid tonen.  Daphne is als zaakvoerder van TNS Homemade Foods, een voedingsbedrijf dat artisanale kroketten, bouchées en filohapjes produceert, een verdiende winnares. Op haar 17e stopte ze met school en na een korte omzwerving als boekhouder onder leercontract stampte ze haar eigen bedrijf uit de grond. Intussen is TNS Homemade Foods in Eeklo een volwassen KMO met een 30-tal medewerkers.

Daphne haalde het van Widukind Stockmans van Studio Pieter Stockmans uit Genk en Hilde Peerlings van Groep Delorge-Peerlings uit Hasselt. Kim Vandenplas (36 j) uit Zonhoven, zaakvoerder van het vier jaar jonge bedrijf Libra Services bvba, wint de Belofte van 2013, de prijs voor het meest beloftevolle ondernemerstalent. Libra Services bvba is een schoonmaakbedrijf dat zich richt op het onderhoud van kantoren, showrooms, winkels, bedrijfsgebouwen en gemeenschappelijke ruimten. Kim ging de Edegemse Caroline Anseeuw van LEDsky, de Gentse Greet Buytaert van Moochie, de Leuvense Véronique Van de Kerckhove van VeroTech en de Izegemse Sofie Vandenbriele van Bulik vooraf. De winnaressen kregen hun prijs woensdagavond bij KBC uit handen van minister-president Kris Peeters.

Daphne Aers is een echte self-made woman. Op haar 17e stopte ze met school en ging onder leercontract als boekhouder bij haar vader werken. Daarvoor moest ze maandelijks naar een krokettenfabriek. Daar begon haar passie voor voeding. In 1999 begon ze de productie in een klein gebouw. Intussen groeide TNS Homemade Foods in Eeklo uit tot een KMO met een 30-tal medewerkers. Daphne voorziet vandaag de  kwaliteitsbewuste restaurateur, voedingshandelaar of cateraar van klassiekers zoals garnaalkroketten, maar ook van innovatieve (al dan niet bio) kroketvariaties met bijvoorbeeld whisky. Ze  managet nog steeds autonoom het bedrijf, de productie, aankoop en verkoop in België en het buitenland.  Het VTM-programma ‘De Beste Hobbykok van Vlaanderen’ beloonde haar passie voor lekker eten al met een plaats in de halve finale. Als onderneemster wil Daphne niet alleen andere vrouwelijke ondernemers motiveren, ze wil ook andere vrouwen inspireren om de stap te zetten naar het ondernemerschap. Daphne startte intussen ook nog Pure Daphne op, een krokettenbar.

Kim Vandenplas Belofte van het Jaar
De Belofte is de prijs voor het meest beloftevolle vrouwelijke ondernemerstalent. Enkel wie minimum 2 jaar en maximum 5 jaar als zelfstandige in hoofberoep actief is in haar eigen zaak, komt in aanmerking. Dit jaar gaat de prijs naar Kim Vandenplas (36 j) uit Zonhoven. Kim is zaakvoerder van het vier jaar jonge bedrijf Libra Services bvba : een schoonmaakbedrijf dat zich richt op het onderhoud van kantoren, showrooms, winkels, bedrijfsgebouwen en gemeenschappelijke ruimten. Het bedrijf begon als een glazenwasserij zonder personeel. Toen haar man een zwaar arbeidsongeval kreeg, nam Kim het initiatief en bouwde de glazenwasserij uit tot een volwaardig schoonmaakbedrijf dat nu voor de regio Limburg en Vlaams-Brabant 9 medewerkers telt. Naast de schoonmaak startten zij onlangs met het renoveren van bestaande vloeren en het verwijderen van krassen, zuur tags en van kalkaanslag in ruiten. Planning, administratie, verkoop, boekhouding kwaliteitsbewaking en personeelszaken beheert Kim in deze fase nog volledig zelfstandig. Door deel te nemen aan de prijs van de Belofte 2013 hoopt ze andere vrouwen te inspireren om ook de stap naar het ondernemerschap te zetten en wil ze aantonen dat met inzet, wilskracht en de nodige realiteitszin, dat het kan!

De WOMED Award is een initiatief van Markant vzw en UNIZO en verloopt in samenwerking met het Agentschap Ondernemen en krijgt de steun van KBC, Zenito, ADMB, Ter Helme en Vlerick Business School. Vlerick Business School schenkt de winnares de opleiding KMO Excellence, die Daphne in deze fase van haar ondernemerschap enorm naar waarde schat. 

Over Markant vzw:
Markant vzw, netwerk van zo’n 25.000 actieve en ondernemende vrouwen, biedt inspirerende activiteiten aan via een professioneel netwerk Artemis en een socio-cultureel netwerk Markant.  Markant geeft vrouwen een andere dimensie aan hun vrije tijd onder de noemer ‘ontdek, beleef en geniet’.  Artemis focust op ‘deel, leer en inspireer’ en is er voor onderneemsters, kader- of directieleden en vrije beroepers.  Markant vzw  is de centrale partner van de Vlaamse overheid voor het stimuleren en ondersteunen van vrouwelijk ondernemerschap.  Samen met UNIZO, Unie van Zelfstandige Ondernemers, maakt Markant vzw vrouwelijke ondernemers sterker.