MODE UNIE en UNIZO: 1e koopjesdag licht negatief tot status quo in vergelijking met vorig jaar"

De start van deze eerste koopjesdag kwam traag op gang. In de namiddag kregen de handelaars, mede door het goede weer, wel meer volk over de vloer dan deze voormiddag, maar over een echte volkstoeloop kan geenszins gesproken worden. Volgens een bevraging van Mode Unie en UNIZO bij haar leden eindigen de zelfstandige modehandelaars deze eerste soldendag met een licht negatief resultaat van 1% tot een status quo.

De solden startten dit jaar op dinsdag, traditioneel een kalmere dag wat de verkoop in de modedetailhandel betreft. Naar het weekend toe verwachten de zelfstandige modezaken wel meer koopjesjagers en verwachten ze ook dat ze dan hetzelfde omzetcijfer van vorig jaar zullen halen. Traditioneel verloopt de koopjesverkoop bij zelfstandigen wat meer verspreid over de ganse maand.

De zomerverkoop in het algemeen was tot nu toe zeer goed. Tijdens de gewone zomerverkoop verkochten de zelfstandige modewinkels 1.3% meer in vergelijking met vorig jaar. Dit heeft volgens Mode Unie vooral te maken met de gunstige evolutie van de mooie weersomstandigheden. Zoals uit een eerdere bevraging bij de leden van Mode Unie bleek, zijn de verwachtingen voor de komende koopjesperiode eerder gematigd. 59% verwacht eenzelfde verkoop als in juli 2013, 21,5% verwacht betere koopjes maar evenzeer 21,5% denkt dat de komende koopjesmaand minder gaat opleveren dan vorig jaar. De overgrote meerderheid van de modezaken start met kortingen van 20% tot 30%.