Mode Unie en UNIZO: omzet solden licht positief in vergelijking met vorig jaar

De zomerkoopjes zijn traag op gang gekomen, zo blijkt uit een bevraging van Mode Unie, de bij UNIZO aangesloten federatie van de zelfstandige modehandel. Tijdens de eerste soldendag ging de omzet in vergelijking met dezelfde dag in juli 2013 lichtjes lager (-1%) tot status quo. In vergelijking met dezelfde periode in juli 2013 ligt de omzet in 2014 licht hoger. Het slechte en koude weer van de afgelopen week zorgt voor een gemengd beeld bij de handelaars.

 Halfweg de koopjesperiode ziet de meerderheid van de winkeliers een omzet die gelijklopend tot licht beter is dan die van vorig jaar. Het slechte en koude weer zorgt voor een gemengd beeld: bij sommige winkels zorgt dit net voor meer omzet (minder naar de kust, meer winkelen), bij anderen is er wel een negatieve impact op de omzet. Er zijn wel overal meer klanten tijdens het weekend.

 Bij het leeuwendeel van de modewinkels gaat nu de tweede ronde van afprijzingen van start. Het valt dan ook te verwachten dat er de komende dagen en weken weer nieuwe klanten zullen opdagen.

 Uit een eerdere bevraging van Mode Unie blijkt dat haar leden eerder gematigde verwachtingen hebben voor deze soldenperiode. 59% verwacht evenveel te verkopen als in juli 2013. 21,5% verwacht meer te verkopen en eveneens 21,5% net minder. De meerderheid van de modezaken is de soldenperiode begonnen met kortingen van 20 tot 30%