Politiek moet oproep Horeca Vlaanderen beantwoorden met gepaste maatregelen

UNIZO staat volledig achter de oproep die Horeca Vlaanderen vandaag doet naar aanleiding van de verkiezingen. Als we een gezellige én betaalbare horeca willen, is het de hoogste tijd dat de beloftes die aan de sector werden gemaakt, ook worden ingelost.

Nieuwe federale regering moet zuurstof geven

UNIZO onderschrijft samen met Horeca Vlaanderen het principe van de geregistreerde kassa. Daarover mag niet de minste twijfel bestaan. Maar de invoering van de geregistreerde kassa moet samengaan met maatregelen op het vlak van loonkost, arbeidswetgeving en het behoud van het verlaagde BTW-tarief.

Alle politieke partijen hebben in hun verkiezingsprogramma’s maatregelen opgenomen die de horeca ten goede komen. UNIZO roept de politieke partijen op om na 25 mei, tijdens de regeringsonderhandelingen, te vechten voor deze maatregelen. “Als achteraf zou blijken dat men de horeca enkel lippendiensten bewezen heeft, zal de invoering van de geregistreerde kassa leiden tot faillissementen, banenverlies en prijsstijgingen. Dan is het vaarwel aan de gezellige en in vergelijking met het buitenland goedkopen horeca”, aldus UNIZO-topman Karel Van Eetvelt.

Wat de horeca nodig heeft is een lastenverlaging, een meer flexibele arbeidswetgeving en het behoud van het verlaagde BTW-tarief.

 Ook Vlaanderen kan zijn steentje bijdragen

De Vlaamse regering kan de horeca ondersteunen door het ondersteunen van de arbeidsintensieve ondernemingen in de horeca, het wegwerken van de knelpuntberoepen en niet in het minst via haar bevoegdheid inzake toerisme. Vlaanderen moet gepromoot worden als de place to be voor lekker eten en drinken en een gezellig verblijf.