UNIZO: 10% minder starters in Vlaanderen dan in zelfde periode vorig jaar

In de periode januari tot en met april telde ons land 25.667 nieuwe ondernemingen. Dat zijn er acht procent ofwel 2.090 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. UNIZO verzamelde de cijfers bij onderzoekbureau Graydon. In Vlaanderen is de daling nog groter. Daar ging het aantal nieuwe ondernemingen met 10% achteruit (van 15.320 naar 13.798). De cijfers zullen nog iets evolueren, maar de daling is toch opvallend hoog. "De aanhoudende economische crisis, de onzekerheid en het huidige als onvriendelijk gepercipieerd ondernemersklimaat liggen hier zeker aan de basis", zegt UNIZO-topman Karel Van Eetvelt. UNIZO noemt deze daling een "onmiskenbaar signaal". Volgens de ondernemersorganisatie is het dan ook meer dan vijf voor twaalf om het tij te keren. Vooral het ondernemersvertrouwen moet op korte termijn naar omhoog. "Ondernemers willen meer stabiliteit en zekerheid. En dat doe je niet met beloftes, maar met concrete maatregelen", aldus UNIZO. In geen geval mag de belastingdruk voor KMO's en zelfstandigen nog verder stijgen.
 
België telde in de eerste vier maanden van dit jaar 25.667 nieuwe ondernemingen. Meer dan de helft (54%) situeert zich in Vlaanderen. Opvallend, in de maand april waren er in Vlaanderen meer nieuwe ondernemingen in vergelijking met april vorig jaar (4.029 in 2013 tegenover 3.902 in 2012). En dat aantal kan nog wat toenemen. “Niettemin blijft het eindresultaat voor de eerste vier maanden negatief”, aldus UNIZO. 
 
Diensten en bouw meeste starters
Vier op tien zelfstandigen startte in de sector van de diensten. De bouw was goed voor elf procent van het aantal nieuwe ondernemingen, gevolgd door de detailhandel (10%). De industrie heeft een aandeel van acht procent van alle nieuwe ondernemingen, de horeca 6%.

Nadere info over dit persbericht:
Sanderijn Vanleenhove, UNIZO-woordvoerster, 02/212 25 44