UNIZO: 11 diefstallen per verkooppunt in eerste helft 2013

  • Droge voeding, parfum en alcohol 'populairste' artikelen om te stelen
  • Eerste helft 2013 goed voor 365.402,7 euro aan gestolen goederen

In de eerste helft van 2013 waren er 9.080 winkeldiefstallen over 812 verkooppunten. Dat zijn er gemiddeld 11 per verkooppunt en opnieuw meer dan in de eerste helft van 2012 (9 per verkooppunt). Dat blijkt uit cijfers van de vzw Preventie&Veiligheid die UNIZO kon inkijken. Droge voeding blijkt het 'populairst' om te stelen met 5.812 diefstallen, gevolgd door parfum (3.853) en alcohol (2.435). De meeste winkeldiefstallen vinden plaats tussen 16u en 18u, maar ook op de middag blijkt een geliefd moment. De meeste interventies gebeurden op een vrijdag. Ten slotte was maart de drukste maand voor winkeldieven. Alle gestolen producten samen zijn goed voor  365.402,7 euro over 25.873 goederen, ofwel 14,12 euro per gestolen goed. Volgens UNIZO "een aanzienlijk bedrag dat ten koste gaat van het inkomen van de zelfstandigen". Bovendien is dit nog maar "het topje van de ijsberg, want de cijfers zijn maar een beperkt staal. Het gaat hier over cijfers op basis van de 812 verkooppunten die bij de vzw Preventie&Veiligheid zijn aangesloten. "Het totale aantal winkeldiefstallen en het totaalbedrag aan gestolen goederen liggen dus ongetwijfeld nog veel hoger", aldus UNIZO. UNIZO raadt winkeluitbaters aan om te investeren in beveiliging. Maar ook enkele eenvoudige tips kunnen al veel voorkomen.

UNIZO raadt zelfstandigen en hun personeel aan om altijd alert te zijn en oogcontact te houden met iedereen die in de zaak is. Winkels die er verlaten uitzien, trekken winkeldieven aan. UNIZO adviseert om de zaak ook altijd goed af te sluiten. Veel cash zien liggen, is voor winkeldieven aanlokkelijk. Vermijd dat cash zichtbaar ligt en behandel cash altijd op een discrete manier. Plaats dure en kleine artikelen steeds in de buurt van de kassa, zo kan je die makkelijker in het oog houden. Verkoopt u kledij, controleer dan altijd het aantal kledingstukken dat klanten in de paskamer meenemen. Zo kan u nagaan of een kledingstuk al dan niet in de tas van de klant is verdwenen. Zorg ten slotte dat inbrekers verschillende obstakels moeten overwinnen wanneer ze de winkel uitrennen. Maak de vlucht zo moeilijk mogelijk.  

BIN-Z netwerk
Buurinformatienetwerken voor zelfstandige ondernemers (BIN-Z) zijn samenwerkingsverbanden tussen burgers, gemeenten, handelaars en de politie om informatie te verspreiden. Het doel is om het veiligheidsgevoel te verhogen, de sociale controle te bevorderen en zowel preventief als repressief te kunnen optreden.  Via het netwerk kan een zelfstandige bijvoorbeeld een collega-handelaar waarschuwen voor verdachte personen of handelingen. Ook is er direct contact met de politie waardoor de ‘pakkans’ vergroot.

Investeer in goede beveiliging
Elektronische beveiliging werkt ontradend. Laat de apparatuur altijd plaatsen en keuren door een erkend installateur. Zorg ervoor dat zeker één camera goed zichtbaar hangt en controleer regelmatig of uw beveiligingssystemen nog werken. UNIZO wijst erop dat veel veiligheidsinvesteringen fiscaal aftrekbaar zijn. Het gaat daarbij bijvoorbeeld over anti-ramkraaksystemen, kassa's met een beschermkap of een anti-graaikap, alarmsystemen en camera's. Kosten voor het leveren van bepaalde diensten inzake veiligheid zijn ook aftrekbaar als beroepskost.  

Ook elektronisch betalen aftrekbaar maken
In dat kader pleit UNIZO voor een verruiming van de bestaande regels met betrekking tot de investeringsaftrek en de verhoogde aftrek voor uitgaven voor beveiliging. Voortaan zou ook de aankoop van een betaalterminal in aanmerking moeten komen voor de investeringsaftrek. Daarnaast vraagt UNIZO dat ook de abonnements- of transactiekosten van elektronisch betalen en het jaarlijkse onderhoud van een alarminstallatie recht moeten geven op een verhoogde aftrek.